U Cazinu pet potvrđenih slučajeva zaraze: CZ Cazin apeluje na građane da se pridržavaju mjera koje su na snazi

Cazin
Nakon naglog rasta broja zaraženih, Civilna zaštita Cazin apeluje na građane da se pridržavaju mjera koje su na snazi.

Na području grada Cazin, kao i šire društvene zajednice, došlo je do opuštanja građana kada je u pitanju provođenje propisanih mjera zabrane u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, što je dovelo do povećanja broja zaraženih. Zbog toga, ali i sve većeg broja dolazaka naših građana iz zemalja zahvaćenih navedenim virusom, Služba za civilnu zaštitu grada Cazina apeluje na građane da se pridržavaju mjera prevencije koje su na snazi.
U ovom gradu potvrđeno je 5 (pet) slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19).

Mjere zabrane jednog dana se moraju ukinuti. Mi moramo naučiti živjeti s virusom COVID-19, a za to je potrebno poštivanje mjera koje su na snazi.

Nakon ukidanja stanja nesreće zbog pandemije potrebno je da se poštuju mjere nošenja zaštitnih maski. Fizička distanca je ono što je neophodno, a važno je izbjegavati i masovna okupljanja. Apeluje se na stanovništvo da ne ostvaruju bliske kontakte sa osobama čije zdravstveno stanje nije poznato, kao i da ne putuju bez prijeke potrebe, a naročito ne u mjesta u kojima je zabilježen veći broj slučajeva zaraze.

POGLEDAJTE VIDEO PRILOG!

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je na snazi Naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Pozivaju se pripadnici MUP-a i nadležnih inspekcija da vrše pojačane kontrole poštivanja mjera koje su na snazi, i da se sankcionišu neodgovorni građani.

Još jednom upućemo apel stanovnicima, posebno starijim osobama i hroničnim bolesnicima da poštuju i primjenjuju sve propisane mjere zabrane i preporuke Federalnog kriznog štaba, a koje su i dalje na snazi.

Posebno naglašavamo kako je neophodno pridržavati se mjere obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom javnom prostoru, ukoliko na njemu nije moguće održavati propisanu fizičku distancu od dva metra između osoba.