U Cazinu zabilježene dvije saobraćajne nesreće

Jjj
CAZIN!

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 11°C. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 137,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je dvije intervencije u protekla 24 sata, i to kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju. Naime, na M4,2 došlo je do nesreće u Šepićima, u kojoj su učestvovala 2 m/v, te u Jošanima, također 2 m/v. UU navedenim saobraćajnim nesrećama nije bilo povrijeđenih lica, dok je na vozilima pričinjena materijalna šteta.

Vatrogasna jedinica imala je mirnu noć bez intervencija.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 33 pacijenata dok je sanitet korišten jednom.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Vodosnabdjevanje i elektrosnabdjevanje je uredno na području grada, nema planiranih radova.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, zbog čega pozivamo na pojačan oprez. Pažnju skrećemo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog redovnog servisiranja opreme na autoputu A-1 danas od 9 do 14 sati bit će zatvoren krak petlje Butila iz pravca Tarčina prema Sarajevu. Korisnici autoputa koji ulaze u grad mogu koristiti petlju Sarajevo sjever. Na kraku petlje Butila iz pravca petlje Sarajevo sjever prema Sarajevu doći će do privremene izmjene režima saobraćaja preusmjeravanjem vozila iz jedne u drugu voznu traku. Ovakav režim saobraćaja će biti obezbjeđen privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Za danas je najavljen početak radova na magistralnom putu M-17 Paprasko-Ostrožac, zbog čega će se saobraćati usporeno.

Na dionici Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova na gradilištu autoputa obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, u noćnim satima (od 00:30 do 05 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila preko 7,5 tona koriste alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice-Šićki Brod, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Radnim danima u vremenu od 23 do 08 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz. Vozače koji u navedenom periodu koriste ovu relaciju molimo za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati.