U Cazinu zabilježeno 5 saobraćajnih nesreća, više lica povrijeđeno

Cazin
CAZIN!

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od 17 stepeni Celzijusa. Prema posljednjim dostupnim podacima na voda.ba vodostaj Mutnice iznosi 86,00 cm.

Policijska stanica Cazin imala je sedam intervencija u protekla 24 sata – dva remećenja javnog reda i mira i čak pet saobraćajnih nezgoda.

U Domu zdravlja Cazin došlo je do svađe, vike, galame, drskog ponašanja od strane jednog lica, dok je na Maloj Lisi zabilježen fizički napad jednog lica prema drugom.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, na R403, mjesto Begove Kafane, prilikom sudara 2 m/v lakše je povrijeđeno jedno, a teže dva lica. Na M4,2, Ćoralići, tri lica zadobila su lakše tjelesne povrede u sudaru 2 m/v. Na lokalnom putu u Beganovićima, kao i u Puškarima došlo je do slijetanja 1 m/v s kolovoza prilikom kojih je pričinjena materijalna šteta, dok povrijeđenih nije bilo. Lakša saobraćajna nesreće, u kojoj su učestvovala 2 m/v, evidentirana je na Ostrošcu oko 22:15 sati.

Cazinski vatrogasci imali su mirnu noć bez intervencija.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 70 pacijenata dok je sanitet korišten četiri puta.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je na snazi Naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Vodosnabdjevanje i elektrosnabdjevanje je uredno na području grada, nema planiranih radova.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreću u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Na dionici magistralnog puta Jablanica-Mostar (poslije mosta Begića i Begovića), skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), svaki dan (osim nedjelje) od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan (osim nedjelje) obustavlja na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 08 do 16 sati.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen, na dionici Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf). Vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog izvođenja radova na mostu, jednom trakom naizmjenično saobraća se u mjestu Semizovac (Sarajevo-Olovo).

Radovi na sanaciji mostova izvode se i u naselju Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i preko rijeke Drine u Goraždu. Saobraćaj je na ovim dionicama obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog izvođenja minerskih radova, na dionici Sarajevo-Pale, na lokalitetu kamenoloma Ljubogošta, danas u vremenu od 15 do 16 sati doći će do privremene obustave saobraćaja u maksimalnom trajanju od 15 minuta.

Za danas su, u vremenu od 07 do 17 sati, najavljeni sanacioni radovi na magistralnom putu Kiseljak-Busovača (dionica Jehovac-Brestovsko), zbog čega će se saobraćati jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku su radovi na asfaltiranju magistralnog puta Brčko-Bijeljina (od kružnog toka “Ilićka” do naselja Gredice). Za vrijeme izvođenja radova saobraća se usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.