U četvrtak odluka o novom generalnom direktoru KCUS-a: Gavrankapetanović, Pilav ili Mekić?

ć

U četvrtak u 16 sati zakazana je sjednica Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), na kojoj bi trebao biti izabran novi generalni direktor najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

Od četvero prijavljenih kandidata trenutno ih je troje u utrci, s obzirom da je nešto ranije potvrđeno da doktorica Sanela Salihagić više nije u utrci zbog određenog neispunjavanja uslova.

Tako će Upravni odbor u četvrtak birati između aktuelnog vršioca dužnosti direktora KCUS-a Alena Pilava, Ismeta Gvarankapetanovića, bivšeg ljekara KCUS-a, a trenutnog generalnog direktora Opće bolnice u Sarajevu te doktora Mevludina Mekića.

Mandat generalnog direktora KCUS-a traje četiri godine, s tim da direktor ima pravo na jedan reizbor. A Upravno odbor kojim predsjedava Benjamin Kulovac će u četvrtak izabrati novog direktora. Ipak, od troje kandidata koji su u utrci, najviše šanse se daje Pilavu i Gavrankapetanoviću.

Pilav je već izabran za vršioca dužnosti nakon nedavne smjene Sebije Izetbegović, a on se kandidirao i na puni mandat.

S druge strane tu poziciju želi i Gavrankapetanović, za kojeg se nedavno pojavila informacija da ne posjeduje certifikat iz oblasti zdravstvenog menadžmenta. Ipak, on je to negirao tvrdeći da posjeduje diplomu iz menadžmenta sa Ekonomskog fakulteta o upravljanju kvalitetom u zdravstvu, izjavio je za Raport.

Gavrankapetanović tvrdi da je sa istim dokumentima ranije izabran i za direktora Opće bolnice.

Novi direktor KCUS-a ostat će na toj poziciji do januara 2028. godine.