U četvrtak sjednica Senata UNSA: Šta će biti sa diplomom Sebije Izetbegović

p
Senat po zakonu o visokom obrazovanju ima mogućnost oduzimanje javne isprave, ako se ispostavi da je nezakonito stečena, kaže Škrijelj

 

Senat Univerziteta u Sarajevu za četvrtak, 10. novembra zakazao je vanrednu sjednicu.

Kako je potvrdio rektor Rifat Škrijelj, na dnevnom redu je jedna tačka, a to je revizija diploma na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) i to od 2016. do 2022. godine.

- Bit će prezentirano koliko je UNSA zaprimio revizija diploma po raznim osnovama, odnosno kontrola nekih diploma. Ima institucija koje kad prime nekoga u radni odnos traže da se provjeri diploma radniku. Po tom osnovu imamo sigurno nekoliko hiljada kontrola diploma, to je od 2016. godine - rekao je Škrijelj.

Unutar ove tačke dnevnog reda, raspravljat će se i o dvije diplome o kojoj je javnost u proteklom periodu mnogo govorila.

- To su diplome, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića. UNSA je u proteklom periodu bio izložen raznim pritiscima od pojedinih političkih subjekata. Na sjednici ću ja, kao rektor, dati koje informacije UNSA ima o ovim diplomama. Potom će se otvoriti rasprava i vidjet ćemo u kojem će smjeru ići te kakav će ishod biti - kaže rektor Škrijelj.

Novi Zakon o visokom obrazovanju

Novi Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo Senatu je dao mogućnost da oduzme nekome diplomu. Ako se ispostavi da je nelegalno stečena.

- Nezahvalno je da unaprijed bilo šta prejudiciram. Senat po zakonu o visokom obrazovanju ima mogućnost oduzimanje javne isprave. Ako se ispostavi da je nezakonito stečena. U ovom slučaju ne bih prejudicirao, to je stvar Senata. To je tijelo koje će zauzeti svoj stav - rekao je Škrijelj za portal "Avaza".

Također, Sebija Izetbegović je članica Senata UNSA kao generalna direktorica KCUS-a. Na sjednice nije često dolazila, uglavnom je slala zamjenu. Izetbegvoić je novoizabrana zastupnica u Skupštini KS, kao i potpredsjednica KO SDA Sarajevo. 

Obzirom da će se na sjednici raspravljati o njenoj diplomi, vidjet ćemo da li će se pojaviti ili će opet poslati zamjenu.

Podsjećamo, kantonalno tužilaštvo prije godinu je pokrenulo istragu i počelo sa provjerom diplome direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Svjedoci se, kažu, i dalje saslušavaju, i prikuplja dokumentacija.

- Upućeno je i više zamolnica od nadležnih organa Republike Hrvatske za dostavljanje dodatne dokumentacije. Kada se okončaju sve procesne radnje, tužilački tim donijet će konačnu odluku - stoji u saopćenju Tužilaštva KS.

Prethodno su pojedini odgovori dostavljeni iz Zagreba. Iz hrvatskog ministarstva znanosti i obrazovanja kažu – Izetbegović jeste upisala postdiplomski u Zagrebu, ali o ispitima podataka nema.

Ne postoji dokumentacija

Izetbegović je, podsjetimo, tvrdila da je u Zagrebu na postidplomski studiju položila oko 10 ispita, ocjene prepisala, te nastavila studirati u Sarajevu. No, iz Zagreba kažu – u dosjeu Sebije Izetbegović ne postoji dokumentacija o polaganju ispita.

- Imenovana nakon polaganja ispita nije vratila Studentsku referadu niti indeks niti ispitnu dokumentaciju na temelju koje bi joj se upisalo polaganje ispita u evidenciju - stoji u saopćenju inspekcija KS i ministarstva RH.

 

Tužilaštvo KS prije godinu je donijelo zvaničnu naredbu o pokretanju istrage protiv Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a u aferi "Diploma". Medicinski fakultet u Zagrebu nije mogao potvrditi ni vjerodostojnost indeksa. 

 

U julu prošle godine bh. institucijama stigao je i odgovor sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu. 

- Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegović, rođena 6.aprila 1960.godine u Titogradu, Republika Crna Gora bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound ic clinical medicine u akademskoj 1992/1993.godini pod matičnim brojem studenta 4690114. U dosijeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima - sadržanim u indeksu - navodi se u odgovoru dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu Marijana Klarice iz jula ove godine.