U Crnoj Gori još uvijek traje takmičenje u ležanju: Troje takmičara odustalo (FOTO i VIDEO)

ležanje
U crnogorskom etno-selu Brezna, koje se nalazi između Nikšića i Plužina, u petak, 18. augusta, počelo je tradicionalno takmičenje u ležanju.

 

Na dvanaestom okupljanju sudjeluje rekordan broj takmičara, njih 21. Međutim, trojica su odustala već prvog dana, dok je drugog dana odustao još jedan.

Među sudionicima je i pobjednica iz 2021. Dubravka Aleksić iz Podgorice, koja drži rekord u ležanju od 117 sati. U odnosu na prethodne godine, nagradni fond je povećan, a takmičar koji najduže leži dobit će nagradu od 1000 eura (1.954,31 maraka). 

Prema pravilima, zabranjeno je ustajanje, ali je dozvoljeno spavati, čitati knjige, jesti i piti. Svakih osam sati takmičari smiju ići na toalet.

Ovo je takmičenje po kojem je Crna Gora jedinstvena u Europi, a posebno je zanimljivo zbog stereotipa o ovoj naciji da su lijeni. Neki su već na početku otišli spavati, a drugi se odmaraju u hladovini i čitaju knjige.

Jedan od sudionika je i Dimitrije koji se, kaže, nada nagradi.

"Nadam se pobjedi, nagrada je zahtjevna. To je ključni razlog zašto sam se prijavio. Ali imati nekoliko dana mira, to je nemjerljivo. Koliko god trajalo, nema se o čemu razmišljati ovih dana. I u ovom- Brz život u kojem živimo, svaki sat, a ne dan, prevelik je da bismo ga posvetili sebi. Ovo je najbolji trenutak da sebi posvetimo 24 sata.

Pobjedu očekuje i natjecateljica Ana, koja je rekla da će vrijeme provoditi čitajući knjige i koristeći se telefonom.

"Zadovoljna sam, domaćini su nas dobro prihvatili. Nadam se da će tako ostati do kraja i da ću se boriti za pobjedu, ističe Ana.

Organizator takmičenja i vlasnik Etno-sela Brezna Mićo Blagojević ističe kako su na ideju organizovanja ovakvog takmičenja došli prije 12 godina, upravo zbog mita da su Crnogorci lijeni.

"Ovako je cijeli svijet čuo za nas. Danas imamo rekordan broj takmičara. Tu su bivše pobjednice, svjetska rekorderka u ležećem položaju Dubravka Aleksić. Danas imamo i bivšu pobjednicu Milku Doderović koja je izdržala 52 sata bez ustajanja ili odlazaka na wc. Mislim da će takmičenje biti zanimljivo i da je nagrada povećana pa će moći uživati.

 

VIDEO