U Dalmaciji uvode novi način prekida trudnoće

U Splitu samo jedan od 30 ginekologa radi pobačaje, svi ostali se pozivaju na priziv savjesti

Neinvazivni medikamentozni prekid trudnoće s tzv. abortivnom pilulom u svijetu je odavno prihvaćena praksa, a u Hrvatskoj se dosad primjenjivao samo u riječkom KBC-u, Općoj bolnici u Puli i u nekoliko privatnih klinika. U zadnjih mjesec dana otkad je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odobrila korištenje pilule Mifegyne 200, uz već prije prisutni Mispregnol, neinvazivni prekid trudnoće postaje dostupan i u još nekoliko bolnica.

Dr. Ilija Krmek, voditelj Odjela ginekologije Opće bolnice Dubrovnik Slobodnoj Dalmaciji je potvrdio da uz Pulu i Rijeku sad i u dubrovačkoj bolnici postoji mogućnost neinvazivnog medikamentoznog prekida trudnoće kombinacijom lijekova Mifegyne i Mispregnol.

I u šibenskoj Općoj bolnici također se pripremaju za uvođenje pobačaja abortivnom pilulom.

- Nakon provođenja potrebnih predradnji bit će moguć medikamentozni prekid trudnoće. To se odnosi i na spontani pobačaj i na pobačaj na zahtjev. U našoj bolnici žene koje to žele, mogu obaviti prekid trudnoće na vlastiti zahtjev. Od ukupno devet zaposlenih doktora medicine specijalista ginekologije i opstetricije u našoj ustanovi je pet liječnika uložilo priziv savjesti – odgovorili su nam iz Ravnateljstva Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

U kliničkoj bolnici "Merkur" također će neinvanzivni pobačaj uvesti tijekom godine.

U kolovozu prošle godine HALMED je odobrio tablete Mispregnol, a prije mjesec dana agencija je dala zeleno svjetlo i za tablete Mifegyne 200. Za prekid neželjene trudnoće ili pobačaj kod patološke trudnoće potrebna je kombinacija obje tablete.

Baš kao i kirurški pobačaj, i ovaj medikamentozni smije se obavljati isključivo u ginekološkim klinikama. Žene lijek ne mogu dobiti na recept ni kupiti u ljekarnama, nego se on može dobiti isključivo u bolnicama koje ga nabavljaju preko svojih bolničkih ljekarni.

Medicinski abortus, odnosno abortivnu pilulu, treba razlikovati od hitne kontracepcije, tzv. “pilule za dan poslije”, koje ne izazivaju pobačaj, nego odgađaju ovulaciju i koje je potrebno uzeti što prije nakon nezaštićenog spolnog odnosa.

U susjednoj Sloveniji odavno je dostupan medikamentozni pobačaj, a za strane državljanke cijena mu je 200 eura.

Ginekolozi s kojima smo razgovarali objašnjavaju kako primjena abortivne tablete predstavlja svojevrsni civilizacijski napredak jer su mogućnosti koje se ženama daju na raspolaganje veće, ali da isto tako tableta, jednako kao i kirurški zahvat ima svoje prednosti i nedostatke.

- Ako uspoređujemo ovu metodu s kirurškom, onda se može reći da je prednost kirurške što trenutačno rješava problem, no ima druge mane. Metoda s lijekovima je nešto dulja od kirurške i traje nekoliko dana. Žena se s time mora nositi i emocionalno, a pritom osjeća i bolove. No, najveća prednost tableta je neinvazivnost i način obavljanja jednog oblika pobačaja koji je nalik spontanom pobačaju – pojasnio je prof. dr. sc. Herman Haller, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka.

U KBC-u Rijeka medikamentozni pobačaj radi se od 2015. godine, a bolnica je prije lijekove nabavljala preko interventnog uvoza. Sad im je, nakon odobrenja HALMED-a, znatno olakšana nabava. U KBC-u Rijeka čak 85 posto žena koje idu na patološki, kao i namjerni pobačaj opredjeljuju se za medikamentozni prekid trudnoće.

Neinvazivni pobačaj u Rijeci stoji oko 1500, a kirurški oko 3000 kuna. Riječka bolnica, inače je jedina bolnica u Hrvatskoj u kojoj ni jedan ginekolog nije uložio priziv savjesti dok u ostatku Hrvatske postoji veliki spektar samovolje i širokog tumačenja prigovora savjesti na koji se pozivaju i anesteziolozi i primalje. Prema podacima Hrvatske komore primalja, među njima ima i onih koje zbog prigovora savjesti ne žele sudjelovati ni u edukaciji o kontracepciji.

Poznato je kako je prema podacima Ministarstva zdravstva čak 188 specijalista ginekologije i opstetricije te oko 120 medicinskih sestara, odnosno primalja izrazilo priziv savjesti i ne žele obavljati pobačaje.

Od dalmatinskih bolnica u KBC-u Split namjerne pobačaje radi samo jedan ginekolog od njih 30. U Općoj bolnici Zadar priziv savjesti ima šest ginekologa i dvojica anesteziologa, a u šibenskoj od devet ginekologa pet se poziva na prigovor savjesti. U Dubrovniku priziv savjesti uložilo je dvoje od pet liječnika, a upravo je Opća bolnica Dubrovnik nedavno dospjela pod povećalo javnosti jer je jedan riječki ginekolog koji je bio na ispomoći izjavio da je u Dubrovniku pobačaj na zahtjev obavljen ženi »na živo«, bez anestezije, jer u smjeni nije bilo anesteziologa koji se nije pozvao na priziv savjesti.

U susjednoj Sloveniji samo deset ginekologa i ginekologinja, odnosno njih samo tri posto, odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti, a u Hrvatskoj je to čak 60 posto. U cijeloj Sloveniji, dakle, gotovo trostruko manje ginekologa se poziva na priziv savjesti nego što je kod nas slučaj samo u Splitu, gdje ih to čini čak 29.

Žene koje su trudne više od 10 tjedana ne mogu uzeti pilulu

Primjena medikamentoznog prekida trudnoće ograničena je do devet ili najviše deset tjedana trudnoće jer klinički pokazatelji govore da je to vrijeme u kojem su lijekovi najučinkovitiji. Žene koje su trudne više od 63 dana ne mogu na pobačaj lijekovima. Djeluju tako da žena prvo uzima Mifegyne koji blokira progesteron, nužan za održavanje trudnoće, a nakon 26 do 48 sati uzima Mispregnol koji izaziva kontrakcije maternice, pobačaj i krvarenje.