U demonstracijama protiv iračke vlade poginule 33 osobe

Protesti traju već tri dana

Najmanje 33 osobe poginule su u nemirima i antivladinim demonstracijama koje treći dan zaredom potresaju Irak. 

Demonstranti nisu poštovali policijski čas koji je u četvrtak uveden u Bagdadu i još nekim gradovima, a policija je upotrijebila bojevu municiju i suzavac kako bi ih rastjerala.

Iračke vlasti su od četvrtka navečer, u pokušaju da suzbiju nerede,  prekinule pristup internetu u većem dijelu zemlje, prenose agencije. 

Podsjetimo, protesti protiv vlade izbili su zbog nezadovoljstva mahom mladih, koji traže posao, bolje komunalne usluge, kao što su snabdijevanje vodom i strujom, kao i borbu protiv endemske korupcije u naftom bogatoj zemlji.

Nemiri predstavljaju najozbiljniji izazov za premijera Adela Abdul-Mahdija, koji je preuzeo dužnost prije godinu, prenosi Avaz.

Abdul-Mahdi je zatražio od zakonodavaca da ga podrže u preoblikovanju vlade te je pozvao na smirivanje situacije nakon tri dana smrtonosnih građanskih nemira koji su pogodili tu zemlju.

Kako je kazao, ne postoji "magično rješenje" za iračke hronične probleme upravljanja, ali je obećao pokušati donijeti zakon koji siromašnim porodicama daje osnovni dohodak. 

Izvor: