U skrovitom dijelu šume skrivena je najopasnija stvar u Černobilu, dodir može ubiti (VIDEO)

Otkako je serija "Černobil" zaludjela svijet, turisti hrle u Černobil ne bi li na svoje oči vidjeli mjesto gdje se dogodila jedna od najvećih tragedija u historiji.

No, malo njih će uspjeti vidjeti nešto najopasnije što Zona isključenja krije - "Kandžu". 

Riječ je o dijelu krana koji je korišten sedmicama nakon černobilske katastrofe 1986. godine kako bi se očistio radioaktivni grafit i materijal koji je eksplodirao u reaktoru četiri i odletio na susjedne krovove elektrane. Kad više nije bila potrebna, "Kandža" je skinuta s dizalice i bačena duboko u šumu s namjerom da je više niko nikad ne pronađe, prenosi Avaz.ba.

No, "Kandžu" je pronašao australski arheolog Robert Makvel (Maxwell ) tokom jednog od svojih izleta u Zonu isključenja 2010./2011. godine. Zbog prirode svog posla, imao je mogućnost posjetiti mjesta u Zoni koja turisti ne mogu vidjeti pa su tako on i vodič uspjeli pronaći i "Kandžu". 

- Danas u Zoni postoji mnogo stvari koje bi vas mogle ubiti kroz neki period ako ih dodirnete, a "Kandža" je definitivno najopasnija od svega jer nije ograđena ili nedostupna poput drugih opasnih stvari tamo. Zapravo samo sjedi u šumi. Može biti smrtonosna - objasnio je za News.com.au.

On je želio očitati koliko je "Kandža" radioaktivna pa je gurnuo ruku u nju kako bi izmjerio brojeve Geigerovim brojačem.

- Vodič je vikao da je ne dodirujem. Imao sam osjećaj kao da se susrećem s mitskim bićem - kazao je arheolog. 

Čitavo vrijeme se pokušao zaštititi, ali ruka mu je kratko bila izložena radijaciji "Kandže". Kaže da je svako malo duže vrijeme provedeno u njenoj blizini potencijalno smrtonosno.

- Postoji vrlo dobar razlog zašto se "Kandža" čuva u vrlo skrovitom dijelu šume, daleko od bilo koga i bilo čega. Što se tiče turista? Ne preporučujem vam posjet. U Černobilu ima mnogo manje opasnih stvari - zaključio je.