U Doboju više od 40 kandidata osvojilo manje od devet glasova, a 19 ih nije osvojilo nijedan

Doboj
Izborni rezultati u Doboju, gdje je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) "osvojio" 58 posto glasova, a desetine drugih stranaka i kandidata 42 posto, učvrstio je sumnju u regularnost glasanja u tom gradu.

 

Prije donošenja odluke o ponavljanju izbora u Doboju zavirili smo u rezultate glasanja, gdje smo uvidjeli da je 47 političkih stranaka i nezavisnih kandidata osvojilo manje od devet glasova, a da 19 stranaka i kandidata nije osvojilo nijedan glas.

Centralna izborna komisija BiH je na 86. (hitnoj) sjednici održanoj 19. novembra 2020. usvojila zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u izbornoj jedinici Doboj.

Novi zaključak donijeli su na današnjoj hitnoj sjednici na osnovu kojeg će se zbog izbornih prevara u Doboju utvrđivati zakonitosti rada i pojedinačne odgovornosti izbornih administracija. Radit će se i grafološko ispitivanje.

 

Boris Jerinić, kandidat SNSD-a za gradonačelnika, osvojio je 35.954 glasa ili 82,29 posto, dok je na drugom mjestu Srđan Todorović iz SP-a sa 5.634 osvojena glasa ili 12,90 posto. Treći je Cvijan Filipović iz SDS-a sa 2.102 osvojena glasa ili 4,81 posto.

Nesrazmjer u broju osvojenih glasova za poziciju gradonačelnika Doboja mogao bi se porediti s rezultatima izbora u drugim sredinama, ali rezultate izbora za pozicije gradskih vijećnika demokratska praksa u BiH gotovo da nije zabilježila.

SNSD je osvojio ukupno 25.783 glasa ili 58,09 posto, dok je na drugom mjestu Koalicija Doboj u srcu sa 3.314 osvojenih glasova ili 7,47 posto. Blizu sedam i šest posto glasova osvojile su koalicije/stranke na trećem i četvrtom mjestu.

SNSD je osvojio ukupno 58,09 posto glasova, a ukupno 84 koalicije stranaka, stranke i nezavisni kandidati osvojili su 41,91 posto glasova. Shodno rezultatima, brojni kandidati nemaju nijedan glas, što bi značilo da nisu glasali ni za sebe.

 

Predstavnici opozicionih stranaka u Doboju smatraju da su brutalno pokradeni na lokalnim izborima, a kao glavni razlog navode to što njihovim posmatračima na većini biračkih mjesta nije dozvoljeno da učestvuju u brojanju glasova.

Naši izvori u Centralnoj izbornoj komisiji BiH smatraju da je vrlo izvjesno ponavljanje izbora u Doboju.