USK: U domovima zdravlja počelo izdavanje Covid potvrda s QR kodom

,

Funkcionalnost ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite na području Unsko-sanskog kantona, odnosno domova zdravlja od 18. augusta proširena je novom platformom/aplikacijom e-COVID vakcina. Kako su obavijestili iz Doma zdravlja Velika Kladuša, ovom aplikacijom omogućava se evidencija vakcinisanja i izdavanje potvrde sa pripadajućim QR kodom.

Implementirana potvrda sa QR kodom u Unsko-sanskom kantonu je u skladu sa uspostavljenim međunarodnim standardima i kao takva međunarodno priznata. Izrada i isporuka potvrde sa QR kodom je besplatna za vakcinisane osobe, odnosno domovima zdravlja nije dozvoljeno vršiti naplatu istih. Navedenu potvrdu mogu dobiti samo osigurana lica koja su dobila obje doze vakcine protiv virusa Covid-19.

Potvrda o vakcinisanju s QR kodom ili Covid pasoš koje izdavaju zdravstvene ustanove sadržava sve podatke o vakcinisanju i preboljenju bolesti Covid-19, a građanima će služiti kao dokaz prilikom putovanja u zemlje Evropske unije. Sva vakcinisanja provedena do uspostave informacionog sistema biće retroaktivno upisana u informacioni sistem, a nadzor nad cjelokupnim procesom vrši ovdašnje Ministarstvo zdravstva.