Mještani u panici: Ugroženi smo, u Domu se okupljaju narkomani i organizira prostitucija

leglo
Stanovnici Podgaja zabrinuti za svoju sigurnost

Nakon što je prije dvije decenije zapaljen Dom izviđača na Gaju u Gračanici, ostalo je zgarište u kojem se nalazi nekoliko prostorija.

Ovdje se, dolaskom lijepog vremena, okuplja veliki broj narkomana i osoba poznatih policiji, koji, posebno vikendom, a često i tokom cijele noći, borave u objektu te okolnim mještanima ne daju mira. Uz to, čine i brojna krivična djela.

Horor film

U zgarištu se nalaze kože ukradenih životinja. U ovaj dom dovode se i maloljetnice i organizira se prostitucija. Što je još gore, ovo zgarište nalazi se u neposrednoj blizini glavnog bazena za vodu, a malo dalje su i SOS Dječije selo te šetalište Gaj.

Policija često obiđe u ovaj dom na Gaju, uzmu podatke prisutnih osoba i na tome se završi, a građani Podgaja nemaju mira. Mnogi strahuju od nekog većeg incidenta.

- Postalo je nemoguće živjeti ovdje. Plašimo se da se uskoro ne desi neko mnogo teže krivično djelo. Ni u horor filmovima ne viđaju se ovakve scene. Pod hitno se nadležni trebaju uključiti kako bi riješili ovaj problem - kazao nam je jedan od mještana, koji je želio ostati anoniman, strahujući od odmazde.

Ovo pitanje bilo je jedna od tema na sjednici Gradskog vijeća (GV). Apel, odnosno zahtjev, uime građana Podgaja na sjednici je pročitao predsjedavajući GV Nihad Krajinović, ilustrirajući ga užasnim fotografijama s Gaja.

Jedini zahtjev mještana je da se ovaj problem hitno riješi.

Objekt se može zazidati, zatvoriti drvenom građom, a onda treba početi s rješavanjem statusa Doma na Gaju.

 

Starački dom

U Gradskoj upravi jedno vrijeme bila je aktuelna priča da je za Dom na Gaju zainteresirana jedna gračanička kompanija, koja bi na tom mjestu sagradila starački dom.

Ali od toga nije bilo ništa, a na naša postavljena pitanja gradskim vlastima odgovora o sudbini ove izgorjele zgrade nije bilo.

Zabrinuti građani od Policijske uprave, zakonodavnih i izvršnih vlasti Gračanice očekuju da se po njihovom zahtjevu nešto konkretno uradi.

U prvom redu da se Dom na Gaju, kao društvena imovina, zaštiti od osoba koje u njemu borave, a onda da se počne rješavati status ove građevine, koja je, bez sumnje, najveće ruglo Gračanice.