Ale Šiljdedić o nelegalnim smještajima: U dvije kuće smo našli 300 migranata

U Bihaću policija konstantno vrši patroliranja odnosno provjerava privatne objekte u kojima su smješteni migranti kazao nam je Ale Šiljdedić, portparol MUP USK-a. Najavio je kontrolu ovih objekata i u drugim gradovima USK-a u kojima se nalazi značajan broj migranata.

Policija USK-a kontroliše nelegalne privatne objektem, do sada su pronašli veliki broj migranata u samo nekoliko kuća:

"U zadnjih nekoliko dana u nelegalnim objektima pronađeno je i do 500 migranata koji su boravili u svega par objekata. U dvije kuće smo imali 300 migranata."

"Ovih dana smo vidjeli rezultate rada na terenu. Te aktivnosti nisu završene, trenutno se rade na području Bihaća a radiće se i na području Velike Kladuše. Ranije smo u kontinuitetu izvještavali i kantonalnu inspekciju da očekujemo veću podršku od kantonalnih inspekcija.", dodao je Šiljdedić.

Za vlasnike ovih privatnih objekata u kom se ilegalno nalaze migranti slijede novčane kazne i zapečaćenje objekta. No, u određenim slučajevima moguće su i više kazne.

Javnost se uzburkala zbog svjedočenja migranata da ih je tukla i policija u Bosni i Hercegovini, Ale Šiljdedić nema nikakva zvanična saznanja o tome no ne tvrdi da takvih slučajeva nije bilo:

"Nemamo konkretne prijave, policija će uzeti u obzir te razmatrati i saznanja do kojih je došla putem društvenih mreža i medija. Ukoliko je došlo do zloupotrebe položaja policijskih službenika i upotrebe prekomjerne sile, mi imamo načina kako da ih procesuiramo, postoje sankcije."

U prihvatnim centrima Bira i Miral migrantski problem se smanjuje zbog toga što se smanjuje i broj migranata smještenih u okruženju centara.

"Ova situacija možda nije idealna ali smo je doveli u povoljniju situaciju. Jedina mogućnost da se još poboljša jeste da se poboljšaju uslovi života samih migranata", kazao je Šiljdedić.

On je kazao da je do bezbjednosnih problema i incidenata dolazilo zbog toga što migranti nisu bili adekvatno smješteni te su zbog toga bili često bez hrane, higijenskih uslova i drugih osnovnih životnih potreba.