U džamijama širom Bosne i Hercegovine večeras prva teravija

Klanjanje teravije sunet je posljednjeg Allahovog poslanika Muhamed a.s.

U džamijama širom Bosne i Hercegovine večeras će nakon jacije-namaza biti klanjana prva teravija. Vjernici su ispunili džamije, ramazanska atmosfera osjeti se u svim gradovima.

Mubarek mjesec ramazan 1440. hidžretske godine, mjesec posta i ibadeta, nastupio je večeras sa zalaskom sunca, prenosi Dnevni avaz.

Klanjanje teravije sunet je posljednjeg Allahovog poslanika Muhamed a.s. Teravija se klanja samo u mjesecu ramazanu i to između zadnjeg jacijskog sunneta i vitr (noćnog namaza). Zato se vitr (noćni namaz) klanja uz ramazan u džematu. Teravih namaz ima jedan nijet, bez obzira na koliko se rekata predaje selam.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Poslanik Muhammed a.s. pred nastupanje mjeseca ramazana je govorio: ”O ljudi, prikučio Vam se častan mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka. Mjesec u kojem je noć Lejletu-l-kadr, vrednija od hiljadu mjeseci. Allah vam je naredio da njegove dane provodite u ibadetu posta, a noći u dobrovoljnom teravih-namazu“.

Post je treći temelj islama i naređen 2. godine po hidžri (624.). To je mjesec u kojem je počela objava od Allaha dž.š. posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s. i stoga je to mjesec lijeka i Allahove milosti, dobrote, upute i svjetla vjernicima.

U Kur'anu je obaveza posta propisana u suri El-Bekare u kojoj se kaže “...o ljudi, propisan vam je post kao što je bio propisan (i) onima prije vas, da biste bili bogobojazni”.