U džamijama u BiH i dijaspori prikupljana pomoć za Sandžak

sandzak
Odlukom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas su u svim džamijama širom BiH i dijaspore, nakon džuma-namaza, organizovane sergije, odnosno prikupljanje novčanih sredstava za pomoć Sandžaku, gdje je posljednjih dana značajno pogoršana situacija zbog epidemije koronavirusa.

 

Rijasetovom apelu za pomoć Sandžaku pogođenom koronavirusom, odazvali su se i brojni vjernici koji su džumu-namaz, redovnu sedmičnu zajedničku molitvu petkom, obavili u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

U svim džamijama u domovini, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori i hutba je danas posvećena ponovnom pogoršanju epidemiološke situacije u domovini i svijetu.

U sadržaju hutbe, čiji je autor Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije, konstatovano je da "pogoršanje situacije u domovini, našem Sandžaku i svijetu opominje da se ipak moramo ozbiljnije pridržavati mjera samozaštite na kojima insistiraju nadležni, ali i normi oko kojih smo se u Zajednici dogovorili".

"Vjernici, koji na zdravlje i život gledaju kao na blagodat Božiju ali i emanet koji im je od Stvoritelja podaren, moraju biti primjer drugima u revnosnom pridržavanju propisa. Ne smijemo ni pomišljati da se u javnosti stvara dojam da naš odnos nije takav ili da je suprotan od odgovornog. Sloboda i odgovornost su temelj vjerničkog poimanja čovjeka i njegove uloge na ovome svijetu", navodi se, između ostalog, u sadržaju hutbe koja je distribuirana hatibima Islamske zajednice.

Dalje se podsjeća na preporuke stručnjaka o držanju fizičke distance, korištenju zaštitnih maski, održavanju lične higijene te izbjegavanju masovnijih okupljanja.

"Tako ćemo, voljom Božijom, zaštititi sebe ali i živote naših najmilijih. To nije nešto na što se ne možemo obavezati ako smo odgovorni pojedinci i zajednica", navodi se u hutbi.