U eksploziji u Bejrutu poginulo 135 ljudi, ranjeno ih je oko 5000

Liban
LIBANONSKI ministar zdravstva Hamad Hassan izjavio je za televiziju Al-Manar da je u eksploziji u Bejrutu stradalo ukupno 135 ljudi, a ozlijeđeno ih je oko 5000. Stotine ljudi još nisu pronašli, a vjeruje se da su zatrpani ispod ruševina, najvjerojatnije mrtvi.

 

"Nažalost, broj umrlih nakon eksplozije se povećava", rekao je Hassan pa dodao:

"Ozlijeđenih je najmanje pet tisuća i trenutno primaju liječničku pomoć u Bejrutu i van grada", dodao je.

U eksploziji u Bejrutu ozlijeđen i jedan Hrvat

Jedan hrvatski državljanin je lakše ozlijeđen u stravičnoj eksploziji skladišta amonijevog nitrata u Bejrutu, no nema smrtno stradalih hrvatskih državljana, objavilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

"U trenutku eksplozije u Bejrutu se nalazilo 11 hrvatskih pomoraca od kojih je jedan lakše ozlijeđen. Za sada nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana smrtno stradao", odgovorio je MVEP na upit Hine.

Ministarstvo podsjeća da nadležno hrvatsko veleposlanstvo u Egiptu prati situaciju te stoji na raspolaganju hrvatskim državljanima za svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć u okviru svojih nadležnosti.

MVEP je libanonskim vlastima i obiteljima žrtava izrazio najdublju sućut te iskazao nadu u brzi oporavak stradalih, dodaje se u priopćenju.

Proglašeno izvanredno stanje

Libanon je u srijedu proglasio izvanredno stanje na dva tjedna za grad Bejrut, nakon katastrofalne eksplozije u utorak u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo više od sto ljudi, a više tisuća je ozlijeđeno.

Libanonska vlada proglasila je "izvanredno stanje u gradu Bejrutu na dva tjedna", objavio je na konferenciji za novinare ministar informiranja Manal Abdel Samad, pojasnivši da će "vrhovna vojna vlast odmah biti zadužena za pitanja sigurnosti".

Vlada je također odlučila staviti u kućni pritvor sve dužnosnike bejrutske luke koji su bili zaduženi za nadzor skladišta i za sigurnost, objavio je jedan ministar.

Nije jasno koliko će ih biti u kućnom pritvoru i na kojim su funkcijama bili.

Vojska će provjeravati drže li se kućnog pritvora sve dok se ne utvrdi odgovornost za jučerašnju eksploziju.