U FBiH počinje proizvodnja novih minobacača i pancirki

minobacac
Na prostoru Federacije BiH uskoro bi se mogla realizirati dva nova projekta iz područja namjenske industrije, a to su minobacač u verziji s nekoliko različitih kalibara, kao i zaštitni prsluk i štitnik za policije i vojne snage, piše Večernji list BiH.

 

Naime, na jednoj od prethodnih sjednica Vlada Federacije dala je zeleno svijetlo za prijedlog projekta razvoja minobacača 60 mm - Standard, minobacača 60 mm - Comando i minobacač 81/82 mm - Standard, koji se odnosi na uvođenje proizvodnje naoružanja i vojne opreme u postojećem privrednom društvu “BNT-Holding” d. d. Novi Travnik.

Radi se o jednoj od firmi koja posluje u krugu industrijske zone BNT, a Vlada je na sjednici održanoj krajem juna dala saglasnost za uvođenje proizvodnje proizvoda i rezervnih dijelova za naoružanje i vojnu opremu za listu proizvoda i usluga sa zajedničke liste oružja i vojne opreme za proizvode iz grupe proizvoda ML2.

Urađen elaborat

Inače, ovo preduzeće prije toga obratilo se Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije tražeći uvođenje proizvodnje u dostavljen cjelovit elaborat o osposobljenosti privrednog društva za proizvodnju i remont NVO privrednog društva “Bratstvo-Holding” d. d. s prijedlogom projekta razvoja minobacača 60 mm - Standard, minobacača 60 mm — Comando i minobacača 81/82 mm — Standard.

Ocijenjeno je kako društvo raspolaže s potrebnim ljudskim, kadrovskim i tehničkim potencijalom u cilju razvijanja i proizvodnje minobacača iz grupe proizvoda ML2.

Društvo će sa spomenutim proizvodnim programom dodatno osnažiti razvoj namjenske industrije i upotpuniti asortiman usluga iz djelatnosti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

Istodobno, Vlada je dala saglasnost privrednom društvu “Danial S” d.o.o. Tešanj za uvođenje proizvodnje zaštitnih/balističkih prsluka i štitnika za vojne i policijske snage u postojećem privrednom društvu iz zajedničke liste oružja i vojne opreme.

Inteziviranje aktivnosti

Ova saglasnost služi za dobivanje dozvole koju izdaje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu s odredbama čl. 3. i 7. Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Inače, ova dva projekta samo su jedan od primjera koji pokazuju intenziviranje aktivnosti na daljnjem razvoju namjenske industrije, koja je, podsjećamo, prošle godine izvezla oružja i streljiva u vrijednosti od oko 213 miliona maraka, što je oko osam miliona više nego 2018. godine.

A u prilog tvrdnji kako namjenska industrija ima dobru budućnost ide i informacija o aktivnostima na provedbi strategija razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH za razdoblje 2012. - 2022. godina te u skladu s akcijskim planom provedbe za 2018. donosi niz podataka iz kojih je vidljivo kako osam firmi za proizvodnju oružja i vojne opreme u većem entitetu intenzivno radi na modernizaciji svojih pogona, kao i proizvodnji različitih vrsta streljiva, uključujući i granate za haubice, minobacače...