U Francusku vraćena prva djeca džihadista iz Sirije

Nakon višetjednog odgađanja francuske vlasti danas su vratile u zemlju petero djece džihadista, "siročadi i samih", koja su se nalazila na sjeveroistoku Sirije, objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ta djeca, prva koja su vraćena iz Sirije, bila su smještena u udomiteljskim obiteljima ili u izbjegličkim kampovima i sva su siročad, odnosno ostala su barem bez majke, dok je sudbina nekih očeva nepoznata, rekao je jedan diplomatski izvor. U zemlju su vraćena francuskim vojnim zrakoplovom. Nisu bila starija od pet godina.

Francuske vlasti oklijevale su to učiniti iako se francuske obitelji, čiji su članovi otišli na teritorij Islamske države, njih oko 70, bore za povratak te djece ističući da su žrtve situacije koju nisu izabrala.

Predsjednik Emmanuel Macron rekao je u srijedu da se ta situacija rješava "od slučaja do slučaja, u suradnji s Međunarodnim Crvenim križom", prenosi Hina.hr.

Po procjenama nevladine organizacije Save The Children, u izbjegličkim kampovima nalazi se navodno više od 3500 djece džihadista iz tridesetak zemalja.