fbpx U goraždanskoj staroj čaršiji izgraditi novu sahat-kulu

U goraždanskoj staroj čaršiji izgraditi novu sahat-kulu

Home

U goraždanskoj staroj čaršiji izgraditi novu sahat-kulu


Udruženje „Stari zanati“ iz Goražda pokrenulo je inicijativu da se u ulici Alije Hodžića, na obali rijeke Drine, izgradi sahat-kula s objektom u kojem bi se posjetiocima prezentirale informacije o gradu Goraždu i njegovoj višestoljetnoj historiji. 

Simboli vremena 

Bila bi to prva sahat-kula koja se gradi u novije vrijeme, kada slični simboli vremena nestaju ili su prepušteni nebrizi.

- Sahat-kula bi bila dio ambijenta stare čaršije, kao dio cjeline kojoj pripadaju i džamija u ulici Šukrije Kukavice, ratni Most ispod mosta, Zavičajni muzej u Centru za kulturu na desnoj obali Drine te Trg branilaca, čija je rekonstrukcija najavljena. Ona bi bila visoka 20 metara i vidjela bi se sa svih strana. To bi bila turistička atrakcija po kojoj bi grad bio prepoznatljiv, a u sklopu sahat-kule bila bi izgrađena i prostorija u kojoj bi se mogle dobiti informacije o turističkoj ponudi grada, kupiti suveniri i turistima prezentirati informacije o Goraždu od postanka do danas – kaže predsjednik Udruženja Safet Efendić. 

Idejno rješenje

Idejno rješenje je pripremljeno, očekuju se mišljenja građana i institucija, a, prema prvim procjenama, izgradnja objekta koštala bi oko 100.000 KM.

sahat kula

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 15/06/2017 - 07:32
Back to top