“Nema te na kahvi”: U Goraždu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

Stotine šoljica za kafu postavljeno je danas na most Alije Izetbegovića u okviru performansa “Nema te na kahvi”, kojim se i u Goraždu obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.

Performansom se simbolično želi probuditi sjećanje na 8.372 žrtve i podsjetiti na neizvjesnost i tugu s kojima već 23 godine žive njihove porodice.

“Članovi Asocijacije mladih Medžlisa Islamske zajednice Goražde već četvrtu godinu zaredom organizuju performans ‘Nema te na kahvi’, redanjem fildžana na most Alije Izetbegovića u znak sjećanja na sve nevino ubijene žrtve u Srebrenici. Samo postavljanje fildžana simbolizuje porodice koje su čekale svoje najmilije, nadali se da će doći, ali njih nema. To je najmanje što možemo učiniti za 8.372 žrtve genocida, ali i za nas, da pokušamo probuditi svijest kod ljudi, posebno kod omladine i ukažemo na važnost saznanja o genocidu u Srebrenici”, rekla je Amela Dučić, koordinatorica Asocijacije mladih Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

gorazde-performans-za-srebrenicu1

Ismail ef Ćulov, imam u džamiji na Ustiprači i aktivista AM MIZ Goražde, kaže da je ovaj događaj specifičan po tome što nema protokola, a on ipak postoji.

“Nema nekog velikog govornika, ali svaki uzdah, svaka suza, svaki izgubljeni pogled, puno govore. Ovo je i veliki čas historije za nas mlade jer se i na ovom mjestu naši sugrađani prisjećaju svojih doživljaja iz rata i to prenose na nas mlađe”, kaže Ćulov.

“Iz priča mojih roditelja znam da je i Goražde moglo doživjeti istu sudbinu i polovinom jula uvijek osjećam tugu. Da se nikad ne ponovi, ako Bog da”, dodaje Sanina Herak, članica Asocijacije mladih.

U obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici proteklih dana učestvovali su i planinari, maratonci, biciklisti i građani Goražda, koji su bili dio maratona i marševa mira Goražde – Srebrenica, dok su na dan dženaze u Potočarima članovi Rukometnog kluba “Radnički” u Drinu spustili ruže.