U Goraždu promovisana knjiga o rukometašu Senjaninu Maglajliji koju su pisali njegovi roditelji

goražde
U goraždanskom Centru za kulturu u prisutvu brojnih ljubitelja bh. rukometa promovisana je knjiga "Stazama jednog sportiste, Senjanin Maglajlija" koju su napisali roditelji slavnog rukometaša Senjanina Maglajlije, Esad i Sada Maglajlija.

 

U pravom bogatstvu tekstova i fotografija, na 339 strana autori knjige su u posebnoj formi donijeli vrlo dirljivu priču o svom sinu čija je želja, san i vizija bio rukomet, o njegovim sportskim dometima, historiji rukometa, ali i svima kojima je rukomet ljubav i životna filozofija, onako kako to mogu samo roditelji koji su proživjeli s njim sve njegove utakmice, izazove i uspjehe.

Vrlo emotivna bila je i sama promocija knjige koja je okupila poznata lica iz svijeta bh. rukometa, ali i prijatelje i saradnike Maglajlije koji je rođen u gradu na Drini u kojem je naučio prve rukometne korake.

"Naš sin je postao vrhunski sportista koji je pronio slavu goraždanskog rukometa, grada rukometa i grada heroja, a svi vi ste bitna karika u njegovom životu i hvala vam za to", poručio je Esad Maglajlija obraćajući se na promociji vrlo emotivnim govorom.

Njegovi prijatelji iz Goražda i oni koji su stigli na promociju knjige Senjaninu su zahvalili za brojne utakmice i pobjede, za ljubav prema BiH i Goraždu.

"Ponosan sam na sve. Knjiga je super i što se više čita uvijek se nešto novo otkrije. Kada je otac došao sa idejom da napiše nešto, ja kako se ne volim unazad gledati, imao sam mali otpor koji je kratko trajao, tako da smo odlučili da podržimo roditelje. Knjiga ima jednu dinamiku od početka do danas i šalje mnogo poruka. Da je osnovna ljubav, prijatelji, familija koja sve to povezuje, pa i rukomet. Ukazuje i na to šta bi trebao biti primat mlađih trenera koji bi trebali djecu najmlađe dobi animirati da se oni zaljube, a kada se to desi onda počinje modeliranje igrača uz te talente i rad", kazao je Senjanin Maglajlija.

U sali je prikazan i film "Moj brat Nani" o sportskom odrastanju Senjanija Maglajlije, dječaka sa Drine i njegovim sportskim uzletima čiji je autor Senjaninov brat Jasenko, a u kojem su opisani brojni događaji, desetine utakmica, susreta u mnogim zemaljama u kojima se i danas sa velikim poštovanjem izgovara ime i prezime Goraždanina Senjanina Maglajlije.

Knjiga čiji su recenzenti poznata imena sportskog novinarstva, Muhamed Bikić, Mustafa Radončić i Dražen Pinević sadrži izjave, intervjue i fotografije iz njegove sportske karijere, te predstavlja jedinstvenu literaturu među mladim sportistima i izvor najvrijednijih informacija u sportskim redakcijama. U knjizi su i zapisi i poruke brojnih Nanijevih prijatelja, sportskih kolega, novinara, mnogo emotivnih ispovijesti.

"Senjanin Maglajlija je bio i ostao sinonim za bh. rukomet. Samo gledajući rezultate koji su, znamo, u sportu jedino mjerilo, biti omladinski prvak svijeta, igrati za slavnu Barcelonu, igrati za banjalučki Borac tako mlad i ostvariti jedan takav rezultat, poslije i u Partizanu, Zagrebu i drugim klubovima, malo koji igrač se može pohvaliti u BiH. Nani je uvijek nekako bio na zemlji i nikad nije želio isticati to u prvi plan, a rukomet je bio i ostao najtrofejniji sport, jer niko nije osvojioo IHF i KUP šampiona kao banjalučki Borac", kazao je između ostalog Muhamed Bikić, jedan od recenzenata knjige.