Eksperimentalna umjetna oplodnja: U Grčkoj rođena beba od tri roditelja

Doktori u Grčkoj i Španjolskoj objavili su kako su uspjeli napraviti dijete s genetskim materijalom triju osoba kako bi izliječili neplodnost pacijentice, javlja BBC

Dječak je rođen ovog utorka, s težinom od 2.9 kg. Majka je 32-godišnja Grkinja koja je nekoliko puta bezuspješno pokušavala začeti konvencionalnom umjetnom oplodnjom.

Liječnici smatraju da će ova eksperimentalna umjetna oplodnja "ući u medicinsku povijest" jer će se njome moći pomoći neplodnim parovima diljem svijeta.

No, neki stručnjaci iz Velike Britanije kažu da postupak pokreće etička pitanja i da se nije smio dogoditi, prenosi Index.

Nasljedne smrtonosne bolesti

U eksperimentalnoj in vitro oplodnji (IVF), koja je razvijena kako bi pomogla obiteljima koje imaju nasljedne smrtonosne bolesti koje se mogu prenijeti s majke na dijete, liječnici su koristili jajnu stanicu majke, spermu oca i još jednu doniranu jajnu stanicu druge žene.

"Neotuđivo pravo žene da postane majka i prenese vlastiti genetski materijal postala je stvarnost“, rekao je liječnik Panagiotis Psathas, predsjednik Instituta za život u Ateni.

"Ponosni smo što možemo predstaviti inovaciju na međunarodnoj razini u potpomognutoj oplodnji. Sada možemo omogućiti ženama koje nisu mogle začeti konvencionalnom umjetnom oplodnjom ili koje imaju rijetke nasljedne mitohondrijske bolesti da imaju zdravo dijete“, dodao je.  

Etičke dvojbe

No, s timom grčkih i španjolskih liječnika ne slažu se neki drugi pripadnici iste medicinske struke, odnosno smatraju kako je ovaj postupak etički dvojben.

"Brine me što nema jasnih dokaza da je bilo potrebno ukloniti genetski materijal iz jajne stanice majke i prenijeti ga u stanicu donora“, rekao je liječnik Tim Child sa Sveučilišta u Oxfordu.

"Nisu nam još poznate moguće opasnosti povezane s ovom eksperimentalnom tehnikom. Istina je da bi ovakva IVF procedura mogla pomoći obiteljima s nasljednom mitohondrijskom bolešću, no to ovdje nije bio slučaj. Pacijentica je možda mogla začeti i uz dodatan ciklus konvencionalne in vitro oplodnje“, dodao je.