U Hirošimi sutra počinje sastanak lidera zemalja G7 grupe: Ukrajina će biti dominantna tema

sad
SAD i njeni saveznici u više navrata su Ukrajini poslali velikodušnu vojnu pomoć u oružju i opremi

 

Lideri zemalja G7 grupe, koja okuplja najjače svjetske ekonomije, tokom današnjeg dana pristižu u Hirošimu, simbol mira, gdje će prvenstveno razgovarati o daljnjem jačanju sankcija Rusiji i zaštitnih mjera protiv "ekonomskih pritisaka" Kine.

Japanski premijer Fumio Kishida od sutra do nedjelje ugošćuje šest ostalih lidera velikih industrijskih zemalja u gradu koji je 1945. doživio nuklearno uništenje i u kojem su podignuti brojni spomenici posvećeni miru.

Atomska bomba

Sjedinjene Države su 6. augusta 1945. godine na Hirošimu bacile atomsku bombu koja je grad sravnila sa zemljom, dok je u trenu živote izgubilo 140.000 ljudi.

Lideri Japana, SAD-a, Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije i Kanade nastojat će predstaviti ujedinjen front protiv Rusije i Kine, ali i oko drugih strateških pitanja, gdje im se interesi ne preklapaju baš uvijek.

Invazija na Ukrajinu koju je prije 15 mjeseci pokrenula Rusija bit će dominantna tema u raspravama, s naglaskom na "stanje na ratištu", rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Slanje oružja

SAD i njeni saveznici u više navrata su Ukrajini poslali veikodušnu vojnu pomoć u oružju i opremi.

Predsjednik Volodimir Zelenski pridružit će se samitu putem video linka.

Sullivan je rekao da će se na samitu također govoriti i o borbi protiv zaobilaženja sankcija, što predsjedniku Vladimiru Putinu omogućuje nastavak finansiranja rata u Ukrajini.

Kako je rekao neimenovani dužnosnik EU, trebalo bi se razgovarati i o sankcijama protiv trgovine ruskim dijamantima. EU, dodao je on, zauzima stav da treba "ograničiti ruski izvoz u tom sektoru".