U Hrvatskoj uhapšena dva maloljetnika: Osumnjičeni za desničarski terorizam

.
S obzirom na njihove godine, nismo u mogućnosti da iznesemo više informacija, objavila je policija

 

Hrvatski MUP je objavio saopćenje o više uhapšenih širom Evrope od čega su dvije osobe uhapšene u toj zemlji. Kako se navodi, uhapšeno je dvoje maloljetnika koji se sumnjiče za desničarski terorizam. 

- Eurojust i Europol podržali su nadležna tijela u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvaniji, Rumuniji i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma. Za vrijeme zajedničkog akcijskog dana, uhapšeno je petero osumnjičenih i još sedam drugih ispitano u različitim zemljama - navela je policija, a onda se nastavlja:
 

- Osumnjičeni navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi onlajn platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D štampača. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju.
 

Uprkos činjenici da su neki od osumnjičenih prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

- Slučaj je otvorio Eurojust u julu 2023. godine na zahtjev belgijskih tijela. Agencija je bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne saradnje između tijela zemalja uključenih u istragu. Eurojust je podržao organizaciju koordinacijskog centra na akcijski dan, 9. novembra, kako bi omogućio koordinaciju aktivnosti u stvarnom vremenu - dodaje se.

- Europolov Evropski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža svoju podršku još od jula 2023. godine, te je okupio uključene istražitelje iz cijele Evrope kako bi se utvrdila zajednička strategija i pripremio posljednji dan akcije. Intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola - u okviru ove istrage razmijenjeno je više od 350 SIENA poruka.

Na dan akcije uspostavljen je zajednički operativni štab u sedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama. 

Osim toga, Evropolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvaniju i Hrvatsku kako bi pomogli pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja u stvarnom vremenu - dodaje se u saopćenju.

Dvije osobe su, dodaje policija, obuhvaćene ovim kriminalističkim istraživanjem u Hrvatskoj su maloljetne.

- S obzirom na njihove godine, nismo u mogućnosti da iznesemo više informacija - objavila je policija.