U Hrvatskoj više ne mogu glasati mrtvi

Predizborna kampanja u Hrvatskoj i službeno je krenula, a u utrci za Pantovčak je 11 kandidata.

Na stranicama Ministarstva uprave objavljene su upute građanima kako da provjere jesu li upisani u njega.

"Svi birači moraju imati važeću osobnu iskaznicu, a birači u dijaspori se za svake izbore moraju aktivno registrirati. Na taj će se način spriječiti da na popisu birača imamo više birača nego li stanovnika ili umrle osobe", navode iz Ministarstva uprave.

Iz Ministarstva uprave rekli su za Telegram kako se ne radi o nekoj zastarjeloj objavi, već da je informacija o Registru birača objavljena nakon što je Vlada objavila da će izbori biti 22. prosinca.

Nedugo po objavi ove informacije, oglasilo se Ministarstvo. Kažu da je riječ o obavijesti iz 2014. godine.

"Ispričavamo se zbog nastalog nesporazuma oko telefonskog upita koji je bio vezan za upute biračima, a na koji je zaposlenica rekla kako se uputa nalazi na mrežnim stranicama, pritom misleći na aktualne upute za birače koji se nalaze na sljedećoj poveznici.

Navedene upute objavljene su nakon raspisivanja izbora za Predsjednika Republike Hrvatske", navode.

U evidenciju birača hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Hrvatskoj upisuju se birači prema mjestu prebivališta. Oni koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj u evidenciju se upisuju po državama i adresnom podatku koji se za njih vodi u službenim evidencijama u Republici Hrvatskoj, prenosi N1.

Aktivna registracija je postupak kojim se birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj upisuju u posebni popis aktivno registriranih birača na izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske, državni referendum i izbor zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, objavili su iz ministarstva.