U Hrvatskoj za 10 godina broj stanovnika pao za 10 posto

asd
U Hrvatskoj se očekuje objava rezultata popisa stanovništva, a prve procjene su da je broj stanovnika pao na 3,88 miliona.

Kako je jučer objavio Jutarnji list, broj stanovnika u 10 godina, između dva popisa, manji je za velikih 10 posto.

"Bit će nas između 3,9 i četiri miliona, bliže 3,9, budući da emigracijski podaci nisu tačni. Procjene DZS-a, rađene početkom godine, govore da nas ima više od četiri miliona, ali nas je barem 50.000-80.000 manje. To je rezultat potcijenjene emigracije, odnosno broja iseljenih. S druge strane, imamo sve više doseljenih stranih radnika, posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, koje ni korona-kriza nije zaustavila. Njih je privukao nedostatak radne snage, posebno u građevinarstvu i turizmu. Ako su ti radnici duže od godinu u Hrvatskoj, pa čak i ako su došli prije tri mjeseca, ali imaju ugovor na godinu ili dvije, oni se trebaju priključiti popisu i zbog njih mislim da nećemo pasti ispod 3,9 miliona", kaže demograf Ivan Čipin.

Drugi stručnjak za statistiku i demografiju, koji je želio ostati anoniman, ima nešto lošiju procjenu i smatra da Hrvatska nema ni 3,9 miliona stanovnika. Uvjeren je da smo bliže 3,88 miliona.

Hrvatska je prema ranijem popisu iz 2011. godine imala 4,3 miliona stanovnika, a prema onom iz 1991. godine 4,8 miliona.