U jami Golubnjača kod Drvara pronađeni posmrtni ostaci ljudskog tijela na dubini od 60 metara

Ekshumacijom u jami Golubnjača, na Podovi kod Drvara, jučer su pronađeni skeletni ostaci ljudskog porijekla.

Istražilac Tužilaštva BiH, zajedno sa nadležnim osobama za vršenje ekshumacije iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Alpinističkim timom FUP-a, timom specijalista ljekara sudske medicine sa Instituta za sudsku medicinu iz Sarajeva, kao i policijskim službenicima MUP-a Kantona 10. nalazi se na terenu gdje po nalogu postupajućeg tužioca vrši koordinaciju procesa ekshumacije.

Posmrtni ostaci su pronađeni na dubini od oko 60 metara te će, nakon vađenja posmrtnih ostataka, biti rađeno vještačenje i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize. 
 



Ekshumacija na ovoj lokaciji se obavlja već nekoliko dana i odvija se otežano jer se radi o izuzetno nepristupačnoj lokaciji na velikoj dubini.

Za potrebe na radu ekshumacije biće angažovana Federalna uprava civilne zaštite radi izuzimanja i uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava, a u jami su do sada pronađene tri ručne bombe.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama, nastavlja sa intenzivnim aktivnostima u traženju nestalih osoba na ovoj lokaciji, kao i na drugim lokacijama širom BiH.