U javnoj upravi otkrivena 51 sumnjiva diploma u USK

Sumnjive diplome
Na području USK i dalje traje provjera diploma zaposlenika u kantonalnim institucijama koje uporedo vode Tužilaštvo USK i posebno oformljen tim od strane istog kantona.

 

Do sada je otkrivena 51 sumnjiva diploma i ovi slučajevi su proslijeđeni policiji i Tužilaštvu USK na daljne postupanje.

Obzirom da ne postoji jedinstven registar institucija čiji je osnivač kanton uputstvo o provjeri diploma se moralo poslati svima kako bi provjerili svoje zaposlenike. Čitav process je usporen trenutnom epidemiološkom situacijom i neke institucije nisu uspjele završiti provjere.

Zadatak tima na čijem čelu je Šejla Šarić jeste da utvrdi sumnje i nepravilnosti koje se utvrde u vezi sa diplomama, a daljne mjere i radnje su zadatak nadležnih institucija.

Iniciranje provjere diploma pokrenulo je niz slučajeva otkrivanja lažnih diploma kao i afere sa radom ustanova koje se bave obrazovanjem odraslih na području Unsko-sanskog kantona i trenutno su istragom obuhvaćene tri ustanove iz ovog kantona gdje se do sada otkrilo više od stotinu osoba koje su kupile diplome.

Ova pravosudna ustanova trenutno void istragu protiv 72 lica s tendencijom daljneg porasta ovakvih slučajeva.