U jednom trenutku ćemo doći do vrlo visoke cijene goriva

.

Stanje na ratištu u Ukrajini i posljednje događaje koji dramatično utječu i na međunarodne odnose, u središnjem Dnevniku HRT-a analizirao je analitičar za vanjsku politiku Vlatko Cvrtila. 

"Tek je postignut politički dogovor, moramo vidjeti kako će se to operacionalizirati" 

Čelnici EU-a danas su dogovorili smanjenje uvoza ruske nafte za 90% posto do kraja godine, Cvrtila kaže da je to zadovoljavajući i jedini moguć kompromis s obzirom na to da su početkom svibnja najavljene sankcije na uvoz ruske nafte. 

"Sada smo na početku 6. mjeseca kada je postignut tek politički dogovor. Sada moramo vidjeti kako će se to operacionalizirati. To je jedini mogući kompromis, obzirom na to da su u njega ugrađeni određeni strahovi, prvenstveno Mađarske, Češke i Slovačke koje ovise o uvozu naftovodima, a ostatku EU-a, koji uvozi naftovodima će prekinuti jer imaju izlaz na more i mogu koristiti onu naftu koja postoji na svjetskim tržištima", objasnio je. 

"Orban je dobio što je tražio na početku" 

Viktor Orban bio je najtvrđi orah u ovim pregovorima. Cvrtila kaže da je dobio ono što je na početku tražio.

"Upozoravao je da je njegova situacija različita od situacija drugih država. Naravno da je tu bila i određena doza recimo, bliskosti koju ima preko različitih vrsta energetskog biznisa s Rusijom, tu su i nuklearna energija, plinovod i nafta i on sigurno od toga ima velike koristi", dodao je.

Objasnio je da nafta i plin koji dolaze naftovodom su daleko jeftiniji od onoga što plaćaju druge europske države.

"U tom smislu on je dobio, ali kao što je najavljeno, to će biti jedna vrsta tranzicijskog perioda i u nekom trenutku će nafta prestati dolaziti i u Mađarsku, ali i u druge države. Takva je, na kraju krajeva, odluka EU-a, da se dugoročno EU u potpunosti odcijepi od ruskih energenata na europskom tržištu", rekao je. 

Koliko Hrvatska može profitirati? 

Na pitanje koliko Hrvatska može profitirati kroz povećanje količine nafte koja bi prolazila kroz Janafove naftovode, Cvrtila je rekao da će Janaf imati veću zaradu, što je apsolutno dobro.