U Kaknju proglašeno stanje prirodne nesreće, spriječena veća šteta na autoputu A1

Na području Općine Kakanj proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog brojnih odrona i poplava uzrokovanih velikom količinom kiše.

Ova informacija saopćena je iz Općine Kakanj, a v.d. načelnik Aldin Šljivo je kazao da se na terenu vodi intenzivna borba s bujicama, a u brojnim selima mještani su izašli s alatom i ulažu maksimalne napore kako bi spriječili veću štetu, prenosi Klix.ba

"Mašine su raspoređene na brojnim lokacijama. Put prema Brnjicu je obustavljen i preko Ponijeria zbog problema na lokalitetu Žuća. U Semetišu bujica ugrožava put, a zbog odrona i izlijevanja vode put prema Subotinju je u prekidu. Probleme imamo i u Gornjim Lučanima, zatvoreni su putevi prema Javoru i Gornjoj Papratnici zbog izlevanja potoka", kazao je Šljivo.


Dodao je da je zbog vodenih bujica i odrona ugroženo stanovništvo i imovina te da su tokom jutra s mašinama radili i na otklanjanju materijala s regionalog puta koji prolazi ispod autoputa A1.

Šljivo je izdao naredbu o mobilizaciji svih raspoloživih resursa koji se mogu upotrijebiti u borbi s vodenim bujicama, a održana je i vanredna sjednica Opštinskog štaba civilne zaštite.

Image