U kanti za smeće na aerodromu pronašli novorođenče pa putnice natjerali na ginekološki pregled

Katar
Na aerodromu Hamad pronađeno je novorođenče u kanti za smeće što je podstaklo istragu širih razmjera.

 

Naime, zbog pronalaska novorođenčeta putnice su morale pristati na invanzivan pregled.

Prema navodima, 13 građanki Australije je moralo napustiti avion i još pet putnica iz drugih zemalja, a na kraju nisu sve bile pregledane.

Vlada Katara se izvinula uz obaviještenje da je beba dobro i da je zbrinuta uz njegu medicinskih radnika. Beba je pronađena u plastičnoj vrećici ispod smeća zbog čega je pokrenuta trenutna potraga za mogućim roditeljima uključujući letove u blizini mjesta gdje je novorođenče pronađeno kako bi spriječili počinitelje da pobjegnu.

Organizirana je sveobuhvatna transparentna istraga vezano za pregled putnika i Vlada Katara će sva saznanja do kojih dođe podijeliti sa drugim zemljama.

Do saznanja o invanzivnom pregledu putnica došlo se nakon što su iste prošle sedmice kontaktirale vlasti u Australiji nakon čega je ministrica Vanjskih poslova Marise Payne rekla da su žene sa deset različitih letova bile podvrgnute pregledima i osim za 13 Australki nije htjela otkriti nacionalnu pripadnost drugih putnica.

Australsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su izvještaji ukazali da je ovaj događaj "izvan okolnosti u kojima su žene mogle dati slobodan i informirani pristanak". Odbili su to označiti kao seksualno zlostavljanje dok čekaju još izvještaja od katarskih dužnosnika.