U Kantonu Sarajevo 270 oboljelih od morbila

U Kantonu Sarajevo (KS) zabilježeno je 270 oboljelih od morbila, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS-a za period od 22. januara do 29. marta ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo, jer su najmnogoljudnije, a slučajevi oboljelih su zabilježeni i na području drugih sarajevskih općina. U općini Centar registrovano je 39 slučaja, Stari Grad 14, Ilidža 32, Vogošća 22, Hadžići tri i Ilijaš četiri, dok u Trnovu nije zabilježen nijedan slučaj morbila.

Najviše oboljelih, i to 101, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

U ranijem razgovoru za AA, predstavnici UNICEF-a i WHO-a u BiH apelirali su na građane da vakcinišu djecu, poručivši kako je vakcina najsigurniji, najefikasniji i u ovom slučaju jedini način zaštite.

Najviše zaraženih morbilima – 256 nevakcinisano je, zatim pet slučaja nepotpune vakcinacije i jedan slučaj vakcinisane osobe, podaci su Zavoda do 29. marta.

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.