U kineskom skladištu pronađeni potpuno novi primjerci Volkswagen Santane

.
Na nepoznatoj lokaciji u Kini pronađeno je nekoliko primjeraka prve generacije Volkswagenovog modela Santana, koji je bio veoma popularan u ovoj zemlji.

Volkswagen Santana ima posebno mjesto u historiji kineske automobilske industrije te simbolizira dugotrajnu vezu koja traje desetljećima. Od uvođenja modela prve generacije 1983. godine, Santana je jedan od najpopularnijih Volkswagenovih modela na kineskom tržištu novih automobila. Model prve generacije se proizvodio u Kini čak do početka 2013. godine u formi sedana, a sada je nekoliko potpuno novih primjeraka sedana pronađeno u napuštenom skladištu. Svi su u fabričkom stanju i nose zaštitu.

Automobile je otkrila kineska aftermarket kompanija Han Chung Classic, koja je fokusirana na prodaju rezervnih dijelova za starije Volkswagenove automobile. Bijeli sedani su pronađeni u skladištu na nepoznatoj lokaciji u Kini, svaki od njih ima identične ratkape i crnu tkaninu u unutrašnjosti. Prema dostupnim informacijama, nikad nisu registrovani i većina ima "nula" pređenih kilometara na satu.

Ipak, malo toga je poznato u ovom trenutku, a među provjerenim informacijama je ta da su automobili proizvedeni 2012. godine te da ispod haube imaju 1,8-litarski benzinski motor.

Prva generacija Santane je zapravo modificirana verzija druge generacije Volkswagenovog modela Passat. Automobil je debitovao u Kini 1983. godine zahvaljujući partnerstvu Volkswagena i kineske vlade,, a ova saradnja je označila početak kineske automobilske transformacija jer je Santana postala jedan od prvih modela strani brendova koji su se proizvodili u Kini. Automobil ima mnogo prostora u unutrašnjosti, robustan je i pouzdan, a to mu je pomoglo da stekne veliku popularnost među kineskim kupcima. Također, stekao je i nadimak "narodni automobil".

Tokom godina je prva generacija Santane nekoliko puta poboljšavana, a ovisno o modelskoj godini, neki modeli imaju Bosch elektronski sistem ubrizgavanja goriva MP3 i CD kompatibilne playere, ABS kočnice i drugu tehnologiju. Oprema pronađenih primjeraka se čini osnovnom bez elektronskih podizača stakala i podešavanja bočnih retrovizora.

Volkswagen i dalje prodaje Santanu u Kini kao potpuno novi automobil i to kroz partnerstvo sa SAIC-om. Njemački brend nudi mali sedan koji pokreće 1,5-litarski benzinski motor, a cijena automobila iznosi oo 12.400 dolara.