U Ključu i Bosanskom Petrovcu 8 povratničkih porodica bi trebalo dobiti krov nad glavom

.
U Sarajevu su danas potpisani ugovori o izvođenju radova na 66 stambenih jedinica za povratničke porodice u 13 općina u Bosni i Hercegovini, između ostalih i Ključu i Bosanskom Petrovcu. Ugovore po sistemu „ključ u ruke“ potpisali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković, načelnici općina i odabrani izvođači.

U Ključu i Bosanskom Petrovcu 8 povratničkih porodica bi u narednom periodu trebalo dobiti krov nad glavom. Radi se o nastavku projekta Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koji se finansira kroz Saudijski fond za međunarodni razvoj. U ovoj fazi bi trebalo da bude izgrađeno 66 stambenih jedinica na području cijele države, a u USK će biti izgrađene 3 jedinice u Bosanskom Petrovcu i 5 u Ključu.

 

„Moram kazati da je ovo nastavak ovog projekta. Mi smo u prethodnom periodu realizirali izgradnju 12 stambenih jedinica za povratnike srpske nacionalnosti, a evo danas potpisujemo ugovore za tri povratničke porodice bošnjačke nacionalnosti“ – istakao je Mahmut Jukić načelnik Bosanskog Petrovca.

 

Stambene jedinice u 13 povratničkih općina bi trebale da budu urađene po sistemu „ključ u ruke“ za šta će biti izdvojeno više od 2,6 miliona maraka.

 

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dosad je, kroz Saudijski fond za međunarodni razvoj, završilo izgradnju i na korištenje predalo 319 stambenih jedinica za isto toliko porodica na području cijele države. Završetkom projekta u BiH će bit izgrađena 901 jedinica ukupne vrijednosti veće od 25 miliona KM.