U Ključu održana tribina o potrebi transplantacije: Svi nekome možemo spasiti život

asd
U organizaciji Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH i Donorske mreže u BiH, a uz potporu Asocijacije „XY“ sinoć je u restoranu „KLJUČ“ u Ključu održana Javna a tribina „Svi možemo nekome spasiti život“.

Nakon što je moderator tribini pozdravio sve prisutne i zahvalio na dolasku, riječ je uzeo direktor doma zdravlja prim. dr. Behzad Hadžić koji se zahvalio organizatorima te rekao nekoliko rečenica vezanih za darivanje organa uspoređujući to sa dobrovoljnim darivanjem krvi.

Prvu prezentaciju na tribini imala je dr. Lejla Hantalašević Bečić iz KB Zenica koja je govorila o bubrežnoj bolesti, načinu liječenja i prevenciji.
Nakon njenog predavanja prikazan je trominutni animirani film na istu temu.

O transplantaciji u BiH, razlogu što duži vremenski period nemamo transplantacija te o statistikama kada su u pitanju oboljeli i preminuli dijalizni i transplantirani pacijenti u F BiH, govorila je prof.dr. Enisa Mešić iz UKC Tuzla.

Smrt mozga, bila je teme dr. Nermine Rizvanović iz KB Zenica koja još uvijek nosti epitet najboljeg transplant koordinatora u BiH. Ona je govorila o detekciji moždane smrti, razgovoru sa obitelji preminule osobe i eksplantaciji organa.

Vezano za temu donacije i transplantacije organa, na tribini su prikazana i dva dokumentarna filma. „Život poslije“ i „Transplantacija srca u živo“.

Kratko predavanje o značaju i ulozi donorske kartice imao je i predsjednik Udruženja/Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH Tomislav Žuljević
Na kraju su dodijeljene zahvalnice Asocijaciji „XY“ za pomoć u organizaciji tribine te Šeherezadi Kajtazović, dijaliznom pacijentu koja je financijski pomogla rad našeg Udruženja.

Posebno priznanje uručeno je našoj heroini Nermini Krivić koja se nosi sa teškom bubrežnom bolesti i  koja je na dijalizi već 37 (tridesetsedam) godina, i koja je jedna od najzaslužniji što smo imali jako uspješnu javnu tribinu u Ključu.

Nakon tribine veliki broj prisutni pristupio je potpisivanju donorske kartice.

Krajina i Ključ su se ponovo pokazali kao odlični domaćini.