Migrantska kriza i prihvatni centri: U kojoj mjeri se poštuje odluka operativne grupe...

Sredinom sedmice MUP USK, praćenjem statističkih pokazatelja broja migranata u Biri, uočio je nepoštivanje odluke Operativne grupe, primanjem novih migranata u ovaj prihvatni centar.

Kao što već znamo, na jednoj od prethodnih sjednica, Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u USK, zajedno sa Gradskim vijećem Bihaća i kantonalnom Skupštinom, donijela je zaključak da se migranti izmjeste na lokaciju Vučjaka.

Na istoj sjednici je odlučeno i da privremeni prihvatni centri Bira i Miral u narednom periodu trebaju biti zatvoreni, na način da migranti koji su trenutno tamo mogu tu boraviti, ali da ti centri više ne smiju primati nove migrante. Prema statistikama, Ministarstvo Unutrašnjih poslova USK uočilo je da Međunarodna organizacija za migracije ipak prihvata nove migrante u prihvatni centar Bira, piše RTVUSK.

Sredinom sedmice MUP USK, praćenjem statističkih pokazatelja broja migranata u Biri, uočio je nepoštivanje odluke Operativne grupe, primanjem novih migranata u ovaj prihvatni centar. Definisani kapacitet od strane operativne grupe je 1500. S obzirom da je na relaciji Operativna grupa – IOM očigledna igra brojki, ovdje često dolazi do nepoklapanja dnevnih podataka o broju smještenih u Biri.  

Izvor: