U Kolumbiji uhapšen najtraženiji kriminalac, porede ga s Pablom Escobarom

.

Dairo Antonio Usuga poznatiji kao Otoniel, najtraženiji kolumbijski kriminalac i vođa najveće kriminalne grupe u zemlji, uhapšen je u subotu u sjeverozapadnom dijelu Kolumbije.

On je uhapšen nakon zajedničke operacije vojske, zrakoplovstva i policije, a predsjednik države Ivan Duque pozdravio je hapšenje ovog kriminalca.

"Ovo je najveći udar na trgovinu drogom u našoj zemlji u 21. stoljeću. Akcija se može porediti samo s padom Pabla Escobara tokom devedesetih godina", rekao je Duque.

Vlada Kolumbije je godinama tragala za liderom ove skupine te su u više navrata za informacije o njegovoj lokaciji nudili nagradu u iznosu od 800.000 dolara. Pored Kolumbije, za lokacijom "Pabla Escobara 21. stoljeća" tragale su i Sjedinjene Američke Države koje su za ove informacije nudile nagradu od 5 miliona dolara.

Otoniel je uhapšen u svom skrovištu u provinciji Antioquia u sjeverozapadnom dijelu Kolumbije blizu granice s Panamom. Iako policija i vojska još nisu otkrile detalje operacije, predsjednik države je rekao kako je jedan policajac ubijen.

Do sada, policija Kolumbije organizovala je nekoliko akcija s ciljem hapšenja Otoniela, međutim niti jedna od njih nije bila uspješna.

Dairo Antonio Usuga Otoniel postao je šef narko kartela Usuga klan nakon što je prethodnog vođu, inače njegovog brata, policija ubila tokom racije koja je organizovana prije deset godina.

Kolumbijske vlasti označile su Usuga klan kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji, dok su je vlasti u SAD-u opisale kao izuzetno nasilnu grupu koja posjeduje teško naoružanje.

Klan djeluje u brojnim regijama Kolumbije, a poznat je i po međunarodnim vezama putem kojih se bave krijumčarenjem droge, ljudi, ilegalnim iskopavanjem zlata te iznudom.

Vjeruje se da imaju oko 1.800 naoružanih članova koji su uglavnom regrutovani iz krajnje desničarskih paravojnih skupina. Osim Kolumbije, članovi Usuga klana hapšeni su i u Argentini, Španiji, Peruu, Brazilu i Hondurasu.

Otoniel je do sada optužen za brojna djela uključujući i ona vezana za slanje kokaina u Sjedinjene Američke Države, ubijanje policajaca te vrbovanje djece.

On je 2009. godine za broja djela optužen u SAD-u te se suočava s ekstradicijskim postupkom zbog kojeg bi se u narednom periodu trebao pojaviti pred sudom u New Yorku.