U Kozarcu obilježena 32. godišnjica od agresorskog napada na ovo mjesto

kozarac

U Kozarcu je u petak, 24. maja 2024. godine obilježena 32. godišnjica od napada srpskih snaga na ovo mjesto. 

Za samo dva dana ubijeno je preko 1200 ljudi, a nakon čega su formirani logori Omarska, Keraterm i Trnopolje, a koji će ostati upamćeni kao mjesta najgorih patnji Bošnjačkog naroda u proteklog agresiji i najvećih zločina nad nedužnim ljudima. 

Nizom sadržaja Kozarčani svake godine obilježe ovaj datum, a tako je bilo i ove godine. Organizator sadržaja kao i svake godine je bio Medžlis IZ Kozarac. Džumu namaz je predvodio i hutbu održao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a potom je upriličen mimohod do šehidskog mezarja „Kamičani“ gdje je upriličen prigodan program ovim povodom.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić se osvrnuo na svu bol koju su prošli Kozarčani u periodu agresije i na svu brutalnost agresora prema nevinom i plemenitom stanovništvu ovog kraja. „Lijepo mjesto Kozarac, nekada simbol mira i suživota, postalo je poprište neopisivih strahota u maju 1992. godine. Istina i pravda je bila izgubljena, a životi su bili ugroženi samo zbog etničke pripadnosti, zbog različite vjere i zbog toga što su bili muslimani. Naša braća i sestre i njihova djeca bili su prisiljeni suočiti se s najmračnijim stranama ljudske prirode, suočiti se s gubitkom voljenih, izgubiti domove i živote kakve su poznavali. Ovaj lijepi grad je izgubio 1244 svoja stanovnika, 1244 nevino ubijene osobe, 1244 duše kojima je dragi Bog dao život i niko na ovom svijetu nije imao pravo da oduzme te živote. Ovaj strašan zločin nije imao opravdanje ni moralno ni pravno, već je bio čin obijesti, barbarizma i neljudskosti, koji je ostavio trajne posljedice na zajednicu.“ – rekao je u svom obraćanju muftija Kudić. 

Muftija Kudić je pohvalio hrabri duh Kozarčana da se vrate na svoja ognjišta, da na poseban način ispoljavaju svoju ljubav prema svom zavičaju i da ne zaboravljaju teške zločine koji su počinje nad njima. „Unatoč svemu, svjetlost nade se nije ugasila. Ona se očituje u hrabrosti onih koji su preživjeli, da se sjećaju i obilježavaju ovaj dan. Oni su odlučni u tome da grade budućnost na pravdi i pomirenju. Njihova snaga i istrajnost su inspiracija za sve nas da nastavimo tražiti istinu kako bismo izgradili društvo za sve građane Bosne i Hercegovine. Najbolje je da se u teškim trenucima okrenemo Božijoj riječi koja nas uči ispravnom stavu, pravdi i smiraju. Allah, dž.š., kaže u suri Tevbe: „Oni žele da ustima svojim utrnu Allahovo svjetlo, a Allah želi vidljivim učiniti svjetlo Svoje, makar ne bilo po volji nevjernicima.“ Molimo dragog Boga da nas ova tragedija i ovaj zločin nauči da nikada ne zaboravimo ono što nam se desilo, da se nikada ne smijemo predati mržnji i međusobnim podjelama. Neka nas inspirira da gradimo bolju budućnost za sve nas, gdje će svako ljudsko biće imati osnovno pravo da slobodno živi u svojoj domovini, sa svojim najmilijima.“ – zaključio je muftija Kudić.

Glavni imam Medžlisa IZ Kozarac Amir-ef. Mahić je naglasio da je ovaj dan ostao duboko uklesan u najbolnija životna iskustva ovog naroda zbog zajedničke patnje i stradanja. „Zbog količine bola i patnje, koje su nam se počele dešavati toga dana 1992. godine, obavezali smo se da ćemo dok smo živi toga dana najglasnije i najjasnije govoriti o istini i svjedočiti o zlu, zločinima i zločincima. Upravo zbog toga smo danas ovdje. Ovdje smo da i nakon 32. godine iznova posvjedočimo da nismo niti ćemo ikada zaboraviti zlo koje nam je učinjeno, ali isto tako da o tom zlu i njegovim izvršiteljima sve one koji ga nisu doživjeli podučiti želimo. Ovdje smo da sebi ponovimo, a da svima koji nas čuju kažemo, da su 24. maja 1992. godine naši dotadašnji prijatelji, radne kolege, prijatelji, naše pravoslavne komšije Srbi, započeli oružani napad na Kozarac i okolna bošnjačka naselja, te da su usljed izljeva svoje mržnje i neprijateljstva svirepo ubili više od 1200 članova naših porodica, da su nas preživjele u logore pozatvarali, gdje su nas maltretirali i mučili, naše majke i sestre silovali, dok su u međuvremenu našu imovinu organizirano pljačkali, naše kuće i džamije rušili i palili, cijeli naš Kozarac opustošili i sa zemljom sravnili, te nas na koncu sve sa naše vjekovne rodne grude protjerali.“ – rekao je u svom obraćanju glavni imam hafiz Mahić. 

afiz Mahić je, također, upozorio da snage zla i dalje nastoje obespraviti i nauditi povratnicima u Kozarac i da će naš narod ustrajati na opstanku na svojoj zemlji i u svojoj zemlji. „Nažalost, svoj odnos prema nama još uvijek nisu promijenili i zlo još uvijek nisu izličili, jer i danas svjedočimo da svoj zločin ne priznaju niti se za njega uopće kaju, čak šta više sa svojim zlodjelima i zločincima se ponose i u ikone ih uobličuju. Ni najmanje saosjećanje sa našim žrtvama i nama preživjelima ne ispoljavaju jer ih na desetine hiljada lokacije grobnica znaju, ali kosti naših ubijenih 32. godine od nas još uvijek kriju. Zbog svega ovoga i danas, na 32. godišnjicu Dana agresorskog napada na Kozarac, mi svima poručujemo da zaboravili nismo i da nikada nećemo, jer ne želimo da se išta slično bilo kome i bilo kada u budućnosti desi, pa svojom obavezom smatramo da istinu ne smijemo da krijemo.“ – poručio je hafiz Mahić.

 

Foto: Studio Din