U kupovinu preko Drine: Gdje građani idu po jeftiniji hljeb, ulje, šećer, brašno...

sdfsr

Stanovnici Zvornika i drugih okolnih mjesta u bh. entitetu Republika Srpska sve češće prelaze Drinu da bi nabavili osnovne prehrambene proizvode koji su u Srbiji, zahvaljujući ograničenim cijenama, znatno jeftiniji nego u domaćim prodavnicama.

U Malom Zvorniku i Loznici kilogram šećera stoji oko 1,50 KM (0,7 eura), a u Zvorniku dvije KM (jedan euro). Za litru ulja u Srbiji treba platiti nešto više od tri marke, dok se u RS ne može kupiti ispod 5,5 KM, piše Glas Srpske.

Osnovni prehrambeni proizvodi

Velike razlike u cijeni uočljive su i kod drugih proizvoda poput hljeba, brašna i mlijeka, a sve to je više nego dovoljan razlog brojnim građanima Zvornika da svakodnevno pređu u Srbiju, obave kupovinu i uštede koju marku, piše Glas Srpske.

Brane Mihajlović, predsjednik Udruženja umirovljenika u Zvorniku, tvrdi da 90 posto građana kupovinu osnovnih prehrambene proizvode obavljaju u Malom Zvorniku.

- Dva hljeba u Malom Zvorniku stoje 70 dinara, što je oko 1,20 KM, a kod nas se jedan ne može kupiti za manje od 1,50 KM. Mliječni proizvodi su jeftiniji za 20-tak posto, a znatno su niže i cijene povrća, brašna, kao i gotovo svih drugih namirnica - kazao je Mihajlović.

Ograničenja nema

Da građani iz RS prelaze u Srbiju potvrđuju i trgovci u pograničnim mjestima poput Loznice, Malog Zvornika i Priboja navodeći da prehrambene proizvode posljednjih mjeseci kupuju više nego inače.

- Kupci iz RS mjesecima masovno dolaze u kupovinu kod nas i najviše uzimaju šećer, ulje i brašno - rekla je Željka Vasiljević.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije ističu da ograničenja u kupovini nema.

- Posebno je to izraženo u pograničnim mjestima, ljudi pokušavaju prebaciti robu preko granice zbog viših cijena da bi trgovali - rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede Srbije.

FOTO: ILUSTRACIJA