U Libiji nestalo najmanje 10.000 ljudi nakon poplava

poplave
Vlasti u istočnoj Libiji poduzele su niz mjera, uključujući obustavljanje nastave u svim javnim i privatnim obrazovnim institucijama.

 

Najmanje 50 porodica nestalo je u priobalnom gradu Suse u poplavama koje su pogodile istok Libije. Gradonačelnik Vail Berik, govoreći o trenutnoj situaciji u tom libijskom gradu, naveo je da je nestalo najmanje 50 porodica.

Istakao je da je jedan gradski kvart u potpunosti zatrpan kamenjem koje je poplava donijela. Berik je naveo da su sa spasilačkom ekipom obilazili područje pogođeno poplavama u nadi da će biti preživjelih, ali nisu nikoga pronašli.

Dodao je da do sada nijedna organizacija nije stigla u Suse kako bi pomogli u traženju i spašavanju. Međunarodni komitet crvenog križa i polumjeseca (IFRC) saopćio je ranije danas da je u poplavama u Libiji nestalo najmanje 10.000 ljudi.

Oluja "Daniel", koja je pogodila centralni Mediteran, zahvatila je libijske gradove Bengazi, Bejdu, Merk, Suse i Derna. Vlasti u istočnoj Libiji poduzele su niz mjera, uključujući obustavljanje nastave u svim javnim i privatnim obrazovnim institucijama, zatvaranje prodavnica i policijski sat, zbog oluje koja je iza sebe ostavila apokaliptične posljedice.

Predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Abdulhamid Dibeybe proglasio je jučer u cijeloj zemlji trodnevnu žalost zbog poplava.​