U Medresi obilježen Dan maternjeg jezika uz posjete učenika osnovnih škola

Njn

Od 2000. godine u svijetu se, u skladu sa zaključkom UNESCO-a, obilježava 21. februar kao Dan maternjeg jezika koji je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja.
 

Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem.

Svjesni svoga porijekla i kulturnog bogatstva, naši učenici su odlučili da ovaj značajan međunarodni dan obilježe tako što su u goste pozvali učenike 9-ih razreda osnovnih  škola s područja našega kantona pred kojima su izveli bogat kulturno-umjetnički program s kvizom, a sve u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Poštujući epidemiološke mjere učenike  smo dijelili u grupe: dok je jedna grupa prisustvovala programu, druga grupa je obilazila zgradu (laboratorije, dvoranu, bazen, restoran).  

U gostima su nam bili:

2. CAZIN : G. Koprivna – 30 učenika sa svojom vjeroučiteljicom Mirelom Mujčinović.

2. BIHAĆ: Harmani II : 6 učenika sa svojom vjeroučiteljicom  Edinom Halilagić

                         
Prekounje: 41  učenik sa svojim vjeroučiteljima  Senadom  Majetićem i  Edinom  Jusićem.

2.  KRUPA: 41 učenik  sa svojih 5 vjeroučitelja: Elvedinom Mušić, Emirom Novkinićem, Hadisom  Harčevićem, Adnanom Hafizovićem i Mirzetom Ćehićem.

Na kraju smo se  oprostili s njima želeći im sretno novo poglavlje u životu i da neki od njih budu sljedeće godine dio naše velike medresanske porodice, ako Bog da.

Koristimo priliku da se zahvalimo KUD-u “Đerđef” iz Cazina na ustupljenim narodnim nošnjama koje su koristili naši učenici u toku izvođenja programa.

Svakako, čestitke idu i našim vrijednim učenicama i učenicima koji su na najbolji način predstavili našu Medresu gostima ujedno ukazavši na bogatu tradiciju našega naroda, naše Bosne i našega bosanskoga jezika.