U MKC Ljubljana obilježena nova 1443. hidžretska godina

dsa
U nedjelju, 8. augusta 2021., u Muslimanskom kulturnom centru, povodom nastupanja nove 1443. hidžretske godine, održana je tribina na kojoj je govorio muftija mr. Nevzet Porić.

 

Istim povodom u Ljubljanskoj džamiji organiziran je prigodan program uz učenje Kur’ana, ilahija i zikra. Dobrodošlicu prisutnim gostima i džematlijama uputio je gl. imam Senad Karišik i podsjetio da muslimani računaju vrijeme po kretanju mjeseca.

Mjesečeva godina kraća je od sunčeve godine za deset dana. Tako se muslimanski blagdani svake godine pomjeraju za deset dana. Na prijedlog Omera, r.a., događaj koji je uzet kao početak računanja vremena bila je hidžra, odnosno preseljenje Muhammeda, a.s., i prvih muslimana iz Mekke u Medinu.

To se dogodilo 622. godine po miladu. Muslimanska ili hidžretska godina ima 12 mjeseci.

Muftija mr. Nevzet Porić je govorio o hidžri Muhammeda, a.s, povodima hidžre, načinu obavljanja hidžre, životu Muhammeda, a.s., i muslimana u Medini, kao i o porukama i poukama hidžre. Podsjetio je na odricanje i pomoć ashaba Ebu Bekra, r.a., Omera, r.a. i Alije, r.a. u misiji hidžre Muhammeda, a.s., iz Mekke u Medinu, kao i to da su oni neiscrpna inspiracija u životima muslimana.

Posebno je istakao da nas hidžra uči da je interes džemat-zajednice iznad interesa pojedinca, i da se u tom duhu treba odnositi prema džematu i džamiji.

Na kraju je čestitao prisutnima novu hidžretsku godinu i uputio dovu Svevišnjem da nova hidžretska godina donese radosti, bereketa i blagoslova u naše kuće i domove.

Zbog epidemioloških mjera ovom događaju prisustvovao je ograničen broj džematlija.