U Mostaru će biti izgrađen prvi zajednički spomenik svim civilnim žrtvama rata

d

Nakon 25 godina od završetka rata u Mostaru je pokrenuta inicijativa za izgradnju zajedničkog spomen obilježja svim civilnim žrtvama rata u Mostaru, kojim bi Grad Mostar kao multietnička sredina odao počast i pijetet tim žrtvama.

O izgradnji zajedničkog spomenika koji će biti trajna opomena i podsjećanje, ali i simbol pomirenja, međusobnog poštovanja i razumijevanja građana u Mostaru, razgovaralo se u Gradskoj vijećnici Mostara, gdje je gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio predstavnike Upravnog odbora Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar i predstavnike Misije OESS-a.

Sastanku je prisustvovao predsjednik Komisije gradskog vijeća za saradnju s vjerskim zajednicama i nevladinim udruženjima vijećnik Arman Zalihić, koji je kazao kako smatra da je ovaj projekat izuzetno značajan za sve građane Mostara.

Tom prilikom je zaključeno kako bi se izgradnjom prvog zajedničkog spomenika svim žrtvama proteklog rata počele pisati nove stranice historiji Grada Mostara i vraćanju zajedništva.

Gradonačelnik Kordić je tom prilikom kazao kako ni 25 godina od završetka rata Mostar nema takav spomenik te kako on podržava tu inicijativu i da je zajedno sa svim gradskom vijećnicima spreman i realizirati taj projekt i da bi Grad Mostar odao počast i pijetet svim civilnim žrtvama u proteklom ratu.

Predstavnici Misije OESS-a također su pozdravili ovu inicijativu te naglasili kako su spremni i finansijski podržati izgradnju spomenika kada se svi zainteresirani čimbenici usaglase oko svih detalja vezanih za njegovu izgradnju.

Adnin Hasic, predsjednik Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992 i član Upravnog odbora Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar izrazio je punu podršku inicijativi za izgradnju jedinstvenog spomen obilježja civilnim žrtvama u Mostaru uz napomenu da je za ovaj projekt neophodna šira podrška kako porodica žrtava i udruženja koja njeguju kulturu sjećanja tako i političkih aktera u Gradu Mostaru.

Na sastanku je naglašeno kako Mostar zaslužuje jedan takav spomenik koji će biti trajna opomena i podsjećanje.

Iskazana je spremnost na suradnju te naglašena želja da svatko pruži svoj doprinos u realizaciji ovog projekta, a koji zasigurno može otvoriti neke nove stranice u Gradu, kada je u pitanju pomirenje, međusobno poštovanje i razumijevanje.

Dogovoreno je da će se uskoro održati novi sastanak u širem sastavu kako bi se što bolje obavile sve potrebite pripremne aktivnosti za ovaj važan i osjetljiv projekt.