U Mostaru održan veliki roditeljski sastanak: Djecu treba upisivati na zanate

Prvi tematski roditeljski sastanak s nazivom "Gdje nakon završene osnovne škole?" za roditelje učenika devetih razreda s područja Grada Mostara održan je večeras. Roditelji su o budućnosti svoje djece mogli porazgovarati s privrednicima, ali i predstavnicima vlasti.

Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, kazao je kako je prvi dio jučer predstavljene komunikacijske strategije za srednje stručno obrazovanje razgovor s roditeljima i sagledavanje njihovih želja, kao i želja samih učenika devetih razreda. 

"Ovo je prvi ovakav roditeljski sastanak, a nadamo se da ćemo u narednom periodu imati mnogo sličnih te bolji uvid u želje roditelja prilikom raspisivanja konkursa za upis u srednje škole", izjavio je Hadžović, naglasivši da će se ove godine uložiti više sredstava u reklamiranje zanatskih zanimanja u srednjim školama.

Radmila Komadina, savjetnica gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, izjavila je da deficitarnost zanatskih zanimanja karakteristika cijele naše države te da je potrebno više energije oko pobuđivanja želje učenika za ovim zanimanjima. 

"Decembar je mjesec i ovo treba biti kontinuiran proces sve do kraja školske godine, posebno jer znamo da na zanatima počiva privreda", izjavila je Komadina.

Isabel Rapp, voditeljica projekta "GIZ Stručno obrazovanje", koje je finansiralo cijeli niz aktivnosti na polju reforme stručnog obrazovanja, smatra kako za one koji su educirani u stručnom obrazovanju uvijek ima posla. 

"Ovakvi sastanci treba da budu podrška roditeljima u procesu odlučivanja njihove djece koju srednju školu da upišu. Nažalost je i kod nas u Njemačkoj slična situacija da djeca manje upisuju zanatska zanimanja. Zbog toga često rukotvorine ili namještaj Njemačka nabavlja u BiH, izjavila je Rapp. 

Alma Drljević, majka je Tarika, učenika IV Osnovne škole u Mostaru, kaže kako je došla na sastanak da se upozna s prednostima stručnog obrazovanja. 

"Pozdravljam ideju da se roditelji upoznaju s obrazovanjem svoje djece iz ugla privrednika i tržišta rada", izjavila je Drljević. 

Tanja Goluža, majka Ivana učenika Sonovne škole "Petra Bakule", smatra da je dobro da roditelji saznaju šta čeka njihovu djecu u procesu odabira, posebno koje su manjkavosti dosadašnjih izbora. 

Aktivnosti kao što je ova odgovor su na hroničan nedostatak kadrova zanatskih profila, ali i djece koja upisuju takva zanimanja prilikom odabira srednjih škola. Prošle godine neke mostarske srednje škole stipendirale su s 100 KM mjesečno svako dijete koje bi upisalo zanatsko zanimanje, ali odaziv nije bio priželjkivani.