U Mostaru pronađena štamparija lažnog novca

Oduzeto 37 novčanica u apoenima od 50 KM i 17 novčanica u apoenima od 20 KM za koje postoje osnovi sumnje da su krivotvorene

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Mostara, po usmenim naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, izvršili pretrese stana, prostorija i pomoćnih objekata i pokretnih stvari, te privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u izvršenju krivičnog djela krivotvorenje novca, prenosi Avaz.ba.

Pretresi su izvršeni na dvije lokacije, prilikom čega su otkriveni i privremeno oduzeti 37 novčanica u apoenima od 50 KM, 17 novčanica u apoenima od 20 KM, za koje postoji sumnja da su krivotvorene, te printer, skener i kopir-mašina, za koje postoji sumnja da su korišteni za izradu krivotvorenih novčanica.

Nakon izvršenih pretresa, dvije osobe dovedene su u službene prostorije SIPA-e i ispitane u svojstvu osumnjičenih, o čemu će Tužilaštvu Bosne i Hercegovine biti dostavljen odgovarajući izvještaj.

Navedene aktivnosti provedene su u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.