U Mostaru se ne mogu sami izboriti s huliganizmom

Mostar
Vidjeli ste da je zbog jednog grafita ugroženog ljudski život, osobno sam strašno razočaran, kaže Kordić.

Mostaru je potrebna pomoć većih nivoa vlasti za rješavanje problema huliganizma, poručeno je nakon današnje pres-konferencije održane u pauzi zasjedanja Gradskog vijeća.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara ocijenio je da u trenutku kada je politička atmosfera u gradu dobra, Mostar, zapravo, postaje žarište u državi kada je riječ o huliganskim sukobima i kada, kako je naveo, svi stvarni problemi ili dobre stvari postaju nevidljive.

-Vidjeli ste da je zbog jednog grafita ugrožen ljudski život i iznimno mi je žao da se takve scene u Mostaru deševaju.

Osobno sam strašno razočaran, imam dijete u toj dobi pa samo mogu pretpostaviti šta osjećaju roditelji tog djeteta -osvrnuo se Kordić na subotnji navijački sukob u Mostaru koji je izbio zbog iscrtavanja grafita.

Naveo je i da je jedno od razmišljanja bilo to da se uklone svi navijački grafiti, makar, u centralnoj gradskoj zoni, iako je, kako je rekao, problem puno ozbiljniji.

Prvi sam u afektu reagirao i poludio sam kada sam čuo za ta događanja. Ne želim vjerovati da su ovo dirigirane stvari.

Svi mi bi, kao roditelji, trebali razgovarati sa svojom djecom i svi bismo trebali poslati jasne poruke kako bismo izbjegli ovakve incidente koji nas vraćaju nazad - kazao je Kordić.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara kazao je kako je krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi riješavanju ovog problema.

Izbjegavajući nadležnosti i odgovornost imamo situaciju da nam se taj problem stalno vraća.

Predložit ćemo, kroz zaključak, formiranje radne grupe, koja će sagledati sve zakonske mogućnosti i prijedloge uputiti prema Gradskom vijeću i višim nivoima vlasti.

Nemamo vremena za gubljenje i čekali smo ovu sjednicu kako bi cijelo Gradsko vijeće stalo iza ove priče, umjesto da smo slali suha saopštenja za javnost - rekao je Marić.

Naveo je da su i kao članovi svojih političkih stranaka svjesni činjenice da HNK nema policijskog komesara i da je policijski sistem u HNK urušen.

 U Mostaru  kao centru HNK  najviše osjećamo nedostatak komesara i policijskih službenika.

Insisitiramo da se ubrza proces imenovanja komesara i  popuna polciijskih službenika i svih upražnjenjih mjesta, jer se  jedino na takav način može odgovoriti ovakvim stvarima. Poražavajuće je da više od 200 policajaca nedostaje MUP-u-rekao je Marić.

Inače, od subote na mostarskim ulicama duž nekadašnje ratne linije razgraničenja dežuraju policijske patrole.