U Mostaru spas od vrućina djeca pronašla kupanjem u fontani na gradskom trgu

.
Novi val vrućina i temperature koje su danas dosegle 40 stepeni u Mostaru brojnim građanima i posjetiteljima najvećeg grada na Neretvi su bili razlog da izbjegavaju boravak na ulici bez velike potrebe i da traže svoje metode za osvježenje.

 

Za neke starije osobe je bilo dovoljno sjediti u hladovini gradskog parka na klupi dok su najmlađi bili znatno kreativniji.

Tako je u mostarskom parku na trgu Musala jedna grupa djece spas od vrućina pronašla kupanjem u gradskoj fontani.

Video pogledajte ovdje

Toplotni val je danas zapljusnuo cijelu Bosnu i Hercegovinu, a vrhunac ekstremnih vrućina se očekuje tokom sutrašnjeg dana, dok iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju izrazito vruće vrijeme i bez padavina i tokom naredne sedmice.

U cijeloj zemlji su danas porasle temperaturne vrijednosti, a najtoplije je bilo u Mostaru sa izmjerenih 40 stepeni u 15 sati prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Međutim, ne treba zaboraviti da je na mostarskom asfaltu temperatura zraka veća i za deset stepeni od registrirane zbog čega su neizostavne i kreativne metode građana i njihovih gostiju za spas od nesnosnih vrućina u tom gradu.