U mulju kolektora mnogi su muljali

Svaka obilnija kiša posljednjih dana u Mostaru rezultira manjom poplavom u gradu na Neretvi. Mostar je tokom novembra nekoliko puta doslovno plivao, pa su domišljati Mostarci na društvenim mrežama uz fotografije sa ulica zbijali šale na račun Gradske uprave, ali istovremeno iskazali novi bunt zbog očigledno nefunkcionalnih kolektora na koje je potrošen ogroman novac.

Nema dokaza

Oni, nažalost, nisu riješili problem otpadnih voda u gradu. Štaviše, doveli su do novih - većih problema.

Lavinu koja se dijelom ticala i kolektora svojevremeno je pokrenuo agilni nevladin sektor u ovom gradu. Tvrdili su kako pročistači proizvode mulj koji sadrži supstance nivoa koji je navodno kancerogen i poguban po stanovništvo.

O malverzacijama o kojim se šuška kada je riječ o utrošku novca na prečistače, a o čemu su, između ostalih, govorili i ambasadori zemalja koje su investirale u kolektore, ni u organizacijama ne žele detaljisati, jer dokaze u ovom slučaju nemaju. Aktivista Marin Bago kaže da je došao do saznanja kako je novac za ovu namjenu utrošen, a da je urađeno tek oko trećine posla. I to što je urađeno, napominje Bago, nije rađeno na način kako iziskuje struka, pa danas Mostarci imaju problem s dolaskom obilnijih padavina.

O kolektorima su u više navrata govorili mostarski opozicionari. Najglasniji i u ovom slučaju su Aner Žuljević (SDP) i Ahmed Džubur (DF). Žuljević ponovo tvrdi da je urađen kriminal prilikom gradnje prečistača.

- Teški kriminal! Istrage po službenoj dužnosti moraju započeti. Ne trebam ponavljati dokaze. Kolektorska jezera kojim svjedočimo i ovih dana su najvjerniji dokaz. Posljedice investicije, odnosno lopovluk od 180 miliona maraka koji će vraćati i naša djeca, vidne su nakon svake obilnije kiše. Jasno, projekat je rađen laički, nije bilo ni nadzora niti kontrole, a bolno je i što ni danas ne znamo koliko iznosi zaduženje i koliko je novca uzeto za koju namjenu, ističe Žuljević.

Upozorava i na sve učestalija oštećenja na automobilima Mostaraca, koja nastaju upravo u kišnim danima.

- Više od godinu trpjeli smo haos i uništenja vozila. Danas nemamo relevantnu informaciju zašto je stanje u gradu gore nego ikad. Siguran sam da su posrijedi teške prevare i kriminal. Navedeno je rezultat netransparentnosti, nekvaliteta, neprofesionalnosti i neorganizovanosti. Jednom riječju – haos je kontinuirani pratilac projekta koji je ogledalo dvadesetogodišnje vlasti nad Mostarom, dodao je.

Image

Poruka iz Tužilaštva

Pita se i gdje su inspektori, osobe koje bi trebale obavljati nadzor, kao i šta danas rade službe unutrašnje kontrole.

- Konkretno, i šta radi Tužilaštvo? Je li moguće da kompletan državni sistem kapitulira pred brukom, sramotom i javašlukom koji priređuje politika realizacijom projekta? Jasno je da je riječ o projektu koji nam je donio više štete nego koristi. Stoga se nadležne institucije, a posebno Tužilaštvo, trebaju prestati praviti i slijepi i gluhi. Postoji dovoljno informacija koje su relevantne za pokretanje postupka po službenoj dužnosti za utvrđenje odgovornosti za stanje koje imamo, a s ciljem aktiviranja garancija za očigledno nekvalitetno rađen posao, zaključuje Žuljević.

U Tužilaštvu HNK-a kazali su nam da je formiran kazneni predmet na osnovu prijave Udruženja Futura, koji se dijelom odnosi i na “rad kolektora”, tačnije, na mulj koji nastaje u procesu rada i utjecaj na okoliš, ali se ne odnosi i na sam proces izgradnje kolektora.