U MZ Kamenica i ove godine birali i nagradili trud uložen u najljepše bašte, cvijetnjake i voćnjake

.
Svake godine u bihaćkoj MZ Kamenica, a povodom svog dana, izaberu i nagrade vlasnike najljepše bašte, cvijetnjaka i voćnjaka. Iako je ova sezona zbog vremenskih neprilika bila jako zahtjevna, uloženo vrijeme i trud djelimično su dali rezultate. Vidljivo je tu i voćnjaku Jusufa Pčenkovića gdje će ove sezone urod biti oko pet tona različitog voća

U starim Hukićima, na djedovini gdje je rođen i koju je naslijedio još s deset godina, Jusuf Pečenković iz Bihaća, od obične livade stvorio je prekrasan voćnjak s više stotina stabala različitog voća. Na parceli od dva hektara, jedna polovina, odnosno skoro 10 dunuma koristi se za plantažni uzgoj voćnih kultura. Kako sam kaže, posjeduje voćnjak s više vrsta voća među kojim su šljive, jabuke, kruške, breskve, ali i grožđe i smokve.

 

Prinosi od voća ove godine su najlošiji u posljednih 15 godina. Dok je prošle godine urod bio 20 tona ove ga je četiri puta manje. Prvo je mraz uništio sve što je bilo cvjetalo, zatim je ekstremna suša zahtijevala konstantno navodnjavanje. Više vode zahtijevao je i cvijetnjak Hasnije Felić koja je takođe za Dan MZ Kamenica dobila priznanje. Njeno prekrasno dvorište, odnosno cvijetnjak ovog ljeta mamio je poglede svih prolaznika na putnom pravcu prema Graničnom prijelazu Izačić.