U Njemačkoj četverodnevna radna sedmica, a u BiH i nedjelja problem

.

Zagovornici skraćivanja radnoe sedmice nadaju se da će to poboljšati položaj radnika i povećati njihovu produktivnost. U Njemačkoj je pokrenuta inicijativa za četverodnevnu radnu sedmicu, a većina zaposlenih podržava ideju. I dok Zapad istražuje mogućnosti skraćivanja radnog vremena, u Bosni i Hercegovini se i dalje raspravlja o neradnoj nedjelji.

U Njemačkoj, 45 kompanija širom zemlje počela je primjenjivati četverodnevnu radnu sedmice kako bi istražile utjecaj na plate u poređenju s petodnevnom radnom sedmicom.

Inicijativu vodi konzultantska kompanija Intraprenor u suradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Globall (4DWG). Očekuje se da će skraćivanje radne sedmice poboljšati položaj radnika i povećati produktivnost, s obzirom na spor rast produktivnosti i nedostatak radne snage u zemlji.

Prema podacima Središnje banke Njemačke, produktivnost u zemlji opada od novembra 2017. godine, ali je i dalje među najvišima u Europi. Prema istraživanju, većina zaposlenih podržava ideju četverodnevne radne sedmice, a polovina njemačkih kompanija bori se s popunjavanjem radnih mjesta.

U međuvremenu, u Bosni i Hercegovini, Vlada Federacije BiH nedavno je utvrdila nacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim se uvodi obvezna neradna nedjelja za trgovce. Iako je ova odluka pozdravljena od strane Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, ima i onih koji izražavaju zabrinutost zbog mogućih otpuštanja radnika.

Dok Zapad istražuje skraćivanje radne sedmice na četiri dana, u Bosni i Hercegovini se još uvijek raspravlja o neradnoj nedjelji. Dok su radnici i dio poslodavaca podržavali ovu odluku zbog poboljšanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života, drugi izražavaju zabrinutost zbog mogućih negativnih ekonomskih posljedica.